czwartek, 13 lutego 2020

Zupa z karpia

Zupa z karpia

Zupa z karpia to nieoczywista propozycja wśród wigilijnych potraw. W postaci złocistego bulionu, zupa z karpia będzie rozgrzewającą propozycją nie tylko na świąteczny stół! Czas przygotowania: 1min. Do dużego garnka wlać około litrów wody.


Dodać pokrojone w kostkę dużą pietruszkę i pół pora. Gotować na jednej kostce rosołowej (lub vegecie). Przyrządź z nich aromatyczną, rozgrzewającą, wigilijną zupę rybną! DeliciousEating - bloog.


PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przepisy Joli. Jeśli nie masz całej ryby, a tylko filety, przygotujmy ją na wywarze warzywnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej.


Zupa z karpia

Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z ryb, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje.


WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA – domowy, tradycyjny przepis – jedna z najlepszych zup, której smak zachwyca nie tylko na wigilijnym stole. Przepyszna i aromatyczna przygotowana według przepisu, który jest w naszym domu od pokoleń. Ta zupa rybna nie zawiera glutenu, jajek i białka mleka. To czysta zupa, klarowana z dużymi kawałkami ryby o mocnym i wyrazistym smaku. Zupę rybną zjecie w każdym zakątku świata.


W Polsce w restauracjach będzie się ona nazywała tak zwyczajnie zupą rybną, zupą z głów ryby, zupą z karpia lub rybną. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Kochani czy oprócz książki znajdę jej przepisy w internecie bo dziwo nic nie mogę znaleźć! Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu.


Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną! Z cyklu Produkty Kulinarne Doliny Karpia, przedstawiamy przepis na Zupę z Karpia, przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich z Zatora. Często kojarzy nam się z wieczerzą wigilijną, choć zupa rybna z karpia czy zupa rybna z głów karpia to nie jedyna opcja. Zupa rybna wydaje się potrawą trudną do przyrządzenia. Jeśli uda nam się dostać w sklepie lub na targu świeże ryby, możemy przygotować we własnej kuchni zupę.


Poniżej przedstawiam stary przepis z okresu międzywojennego pani Marii Disslowej, byłej dyrektorki Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Nic się zatem nie zmarnuje! A szkoda, bo aromatyczny wywar z włoszczyzny w połączeniu z delikatną rybą to doskonała alternatywa dla zup gotowanych na mięsie.


Jest zaskakująco łagodna w smaku i aksamitna, a jej zapach przekona do niej całą rodzinę. Cały smak zupy wydobywany jest z rybich głów. Pamiętaj, by były dokładnie oczyszczone i pozbawione oczu!


Nawet jeśli w twoim regionie zupa rybna z karpia nie jest popularna, warto pokusić się o przełamanie tradycji i wypróbowanie innej zupy wigilijnej. Wigilijna zupa z karpia. Wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę.


U Męża braci w Poznaniu króluje zupa rybna z karpia, którą dzisiaj ugotowałam. Proporcja jest podana na 4- osób , po prostu tyle kawałków ryby przeznaczyłam do zupy. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.


Odsącz marynowane papryki i oliwki. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor. Filet ryby podziel na części. Opis przepisu: Autor: WINIARY Wykwintna zupa rybna z karpia z pulpetami wymaga trochę wprawy i czasu, ale efekt wart jest starań.


Zupę gotujemy na esencjonalnym wywarze z Bulionu warzywnego WINIARY, warzyw oraz głowy i ości, z dodatkiem listka laurowego. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym z karmelem i cytryną, a następnie podajemy z delikatnymi rybnymi pulpetami z koperkiem. Rybę filetujemy, obieramy ze skóry.


Przepis na zupę rybną z karpia jest z pewnością wart wypróbowania – zapraszam! Oprócz zupy grzybowej i barszczyku z uszkami, na moim stole gości także zupa rybna z karpia – czasem zabielana, a czasem nie. Pyszna, pożywna i apetyczna zupa rybna.


Z tartymi warzywami korzeniowymi i zeszklonym porem. Do podania pieczywo, możliwa jest też wersja zupy z dodatkiem ziemniaków (zobaczcie uwagę pod przepisem). Sezon połowów w pełni, ryb pewnie nałowiliście też pełno więc czemu by nie zrobić z takiego karpika zupkę? Jeśli przygotowujesz danie z jego filetów lub pieczesz go, pod żadnym pozorem nie wyrzucaj głów!


Zupa z karpia

Na bazie bulionu z nich przyrządzisz pyszną i aromatyczną zupę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty