Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa. Z czym można zrobić jeszcze to danie? Re: z czym podajecie leczo ? Ale musi byc takie bardziej geste, zeby ryz w tym wszystkim nie plywal.
Dodane przez danka w: Tylko o kuchni. Problem w tym że nie wiem z czym je mieszać. Zawsze podsmażam je na maśle i bułce tartej. Macie może jakieś pomysły na dania z brokułami? W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula.
W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.
Polecam podawać leczo z bagietką. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Dania z kiełbasą Zapraszamy na frykasy z kiełbasy!
A to nie wszystko, bo z kiełbasą możemy przyrządzić także ziemniaczane zapiekanki, leczo i risotta, makarony z patelni, omlety (na przykład fritattę) oraz fantazyjną domową pizzę. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Leczo z kiełbasą - przepis. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.
Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Podajemy ze świeżym pieczywem. Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w. Przepis na leczo z cukinii. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
Ponadto możemy je przechowywać w słoikach, dzięki czemu możemy przypomnieć sobie lato w środku zimy. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja. Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki.
Uważać, żeby nie rozgotować papryki na miazgę. Podawać na ciepło z ryżem, albo jajkami, które wbija się do leczo kilka minut przed końcem gotowania. Doskonałe również na zimno. A do tego to naprawdę przepyszne i bardzo zdrowe danie. Do leczo można też dodać kiełbasę.
W moim przepisie pojawi się ona w niewielkiej ilości. W szerokim garnku przesmaż na rozgrzanym smalcu kiełbasę, po czym dodaj cebulę, smaż chwilę. Następnie dodaj pozostałe warzywa: cukinię, papryki oraz pomidory.
Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z 2mililitrami wody. Całość zalej przygotowanym Fixem, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.