piątek, 31 lipca 2020

Żurek z białą kiełbasą przepis

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Dodajemy parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz, sól vegetę oraz parę grzybków. Gotujemy wywar około minut.


Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.


Żurek z białą kiełbasą przepis

Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej.


Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej.


Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami. Szybka zupka na zimowy obiadek. Polecane przepisy: na żurek z białą kiełbasą ewy wachowicz Zobacz więcej. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut.


Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Wyszedł bardzo smaczny, został wyjedzony do ostatniej chochelki i rodzina się nim zachwycała. Moim numerem jeden pozostaje jednak wersja brązowa (i to wcale nie dlatego, że szybsza w przygotowaniu!). Przepis na Żurek z białą kiełbasą. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Dodane przez panka w: Tylko o kuchni.


Kiełbasę zalewam wodą i gotuję minut. Następnie wyjmuję białą z wywaru i dodaję liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie. Smakował przednio, gdy był zabielony śmietaną.


I tak się u nas utarło, że żurek wielkanocny stanowi połączenie białego barszczu i żuru, smakuje wyśmienicie podany z pokrojoną w plastry białą kiełbasą i połówkami lub ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.


Ten żurek z białą kiełbasą ugotowany został na zakwasie z żytniej mąki razowej, z dodatkiem ziemniaków oraz podsmażonej cebuli. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jest gęsty i kwaskowaty, bo na półtora litra bulionu użyliśmy dwóch szkl Zobacz więcej. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.


Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. A oto filmik jak przygotowałam pyszny, domowy (Wielkanocny, ale nie tylko;) żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem. Zapraszam do obejrzenia!


Czy konieczny jest zakwas na żurek? Sprawdzony i pyszny przepis od mamy. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.


Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty