Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.
Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Składniki na 8-porcji: ok. UREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE. Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.
Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory.
Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku).
Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę.
Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Zupy Żurek na białej kiełbasie. Smakuje wybornie o każdej porze roku. Ugotowałem około litra wody w dużym garnku. W gotującej się wodzie rozpuściłem dwie kostki rosołowe i włożyłem dwie umyte.
Wiejską kiełbaskę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 3-litrami wody. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem Jestem wielką miłośniczką żurku. Dodajemy do reszty składników i zagotowujemy.
Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić. Był to zwykle żurek czysty, najczęściej doprawiony czosnkiem, suszonym grzybem lub tartym chrzanem. Podawano go z dodatkiem ziemniaków lub z chlebem.
W wersji bogatszej dodawano mleko bądź jajka. Ale żurek ma również wariant niepostny. Gotuje się go na mięsie, wędzonce, surowej białej kiełbasie, podaje z jajkiem na twardo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii żurek na kiełbasie. By Mirabelka 09:Kuchnia polska, Wielkanoc, Zupy. Poniższy przepis jest jednym z prostszych.
Domowy zakwas na żurek sprawi, że Wasze święta będą miały niepowtarzalny smak. Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy. Możecie skorzystać z mojego przepisu.
Jest to też danie, od którego zaczynamy wielkanocne śniadanie, wtedy podaję go z jajkiem ugotowanym na.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.