Ach te wspomnienia domu rodzinnego. Takie sznycle z indyka robiła moja mama. Jak dziś pamiętam takie dokładanie sznycle z indyka pyrkające na małym gazie, ciasno ułożone w garnku, których zapach zmieszany z masłem unosił się po kuchni i wychodził do przedpokoju.
Plastry indyka rozbić cienko na desce tłuczkiem. Włożyć w mleko i odłożyć (na tyle ile mamy czasu). Do głębokiego talerza wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Na duży talerz wysypać bułkę tartą i wymieszać z przyprawą curry.
Mięso z indyka jest niezwykle cenne w diecie, ponieważ jest mięsem chudym, zawierającym wiele związków mineralnych i witamin. Dodane przez Ewaaa w: Tylko o kuchni. Mam dużo mięsa mielonego z pstrągów w zamrażarce, najczęściej robię z tego zwykłe sznycle, ale przejadły mi się. Na patelni podgrzej olej.
W pozostałym tłuszczu przez około minut podsmażaj warzywa. Wlej 2ml wody i śmietanę, wsyp POMYSŁ NA…. Ponownie dodaj sznycle z indyka i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około minut.
Posypać sola i pieprzem, panierować w mące. Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sznycel z indyka pieczone.
Mój sposób na sznycle z indyka. Zdecydowanie wypasiony obia bo sznycle z indyka zapiekam z warzywami, smakowitym sosem i serem. Tak przygotowane sznycle z indyka zasmakują całej rodzinie! Najważniejsze w udanych sznyclach jest to, żeby mięso było miękkie.
Powinno łatwo się kroić i przyjemnie rozpływać na języku. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały. Do garnka wlewamy szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz.
Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, papryką i czosnkiem. Z masy uformuj kotlety, obtaczaj je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym. Obtaczamy najpierw w mące, a następnie w lekko roztrzepanych jajach i panierujemy w płatkach kukurydzianych, dobrze je przy tym dociskając.
Sznycle doprawiamy solą i pieprzem. Podlać bulionem w takiej ilości, by zakryć mięso. Poddusić do miękkości okolo minut, wlać śmietanę, zagęścić sos mąką rozrobioną w małej ilości wody i dodać koperek lub pietruszkę. Podawać z ziemniakami lub.
Kiedy będą już dobre, wówczas na patelnię wbijamy jajka, przyprawiamy je solą i smażymy do preferowanego ścięcia żółtka. Jajka wbij do miski, posól, roztrzep dokładnie widelcem. Zanurzaj kolejno kawałki mięsa w jajku, a następnie obtaczaj w bułce.
Odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. min na każdą stronę). Oprósz mąką i obsmaż je razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju ok. Kolejno dodaj pokrojone w półplasterki pory i pieczarki. Sznycel z indyka podany z konfiturą z żurawiny Dobrze przyrządzony sznycel to podstawa smacznego obiadu.
Możesz upiec go w zwykłej panierce, ale możesz też dodać kilka nietuzinkowych składników, żeby uzyskać zaskakujący efekt. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Zobacz, jakie to proste :) Przepis na sznycle z indyka w krakersowej panierce jest łatwy.
Naczytałam się wielu przepisów ,na ich podstawie zrobiłam piersi w ten oto sposób. Filet z indyka w omlecie to prosty przepis na smażone sznycle indycze, które będą się wam śniły po nocach. Kruche i soczyste mięso otoczone delikatnym omletem po prostu rozpływa się w ustach.
Smaczne, delikatne kotlety z indyka, w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Przykrywamy folią i rozbijamy gładką stroną tłuczka, aż będą cienkie na około pół centymetra.
Można je również robić jeszcze cieniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.