poniedziałek, 9 września 2019

Zupa krupnik

Zupa krupnik

Jeśli dodasz do niego suszone grzyby, zupa nabierze smakowitego, leśnego aromatu. Podajemy przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszy jęczmiennej. Jako dziecko jej nie znosilam, teraz uwielbiam.


Tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn. Zarazilam nia moja rodzine. Krupnik to moja legendarna juz zupa. Dzieci troche marudza, ale jedza. Zupa krupnik to tradycyjna zupa polska na bazie kaszy jęczmiennej.


Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze - do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Przepis na krupnik polecam na dni, kiedy mamy ochotę na coś sycące. Co ciekawe to jedna z tych właśnie zup, która się u mnie w przygotowaniu niewiele się zmieniła na przestrzeni lat. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną.


Zupa krupnik

Dzisiejszy przepis na krupnik różni się od tego, który robiła moja mama kaszą i tym, że ja nie dodaję do zupy mięsa. Gotowana na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym. To tradycyjna zupa kuchni polskiej. Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Fakt, faktem, przepis na krupnik, zupę ma się rozumieć, mam od lat.


Nigdy nie lubiłam i nigdy już chyba nie polubię a mimo to od czasu do czasu do gotuję duży gar krupniku, który znika w zastraszającym tempie, pałaszowany przez mojego S. Ten przepis jest więc nie moją rekomendacją, a jednego z najbardziej wybrednych smakoszy, jakiego znam. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki i pora. Mimo że raczej rzadko pojawia się w ofertach restauracji, w naszych prywatnych kuchniach nadal jest jednym z najważniejszych dań.


Domowy krupnik z rodzinnego przepisu mojej babci. Taki jaki lubiliśmy najbardziej, ugotowany na żeberkach, dość gesty i aromatyczny. Gotując krupnik należy pamiętać o kolejności dodawania składników: najpierw do garnka wkładamy mięso, następnie warzywa pokrojone w kostkę, kaszę i na. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę.


Obsmażyć szybko, dodać wywar, gotować, aż mięso będzie miękkie. Szybki krupnik - zupa z kaszą jęczmienną i warzywami. Pyszna i zdrowa domowa zupa na bulionie. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa wieprzowego.


Dzisiaj pokażę Wam wersję wegetariańską, na wywarze warzywnym, z tartymi warzywami i dodatkiem suszonych grzybów. Zupa – koszmar z mojego dzieciństwa. Oto przepis na krupnik w starym stylu, można rzec, że oto tradycyjny polski krupnik.


Kroki wykonania: Włoszczyznę oczyścić, umyć, wraz z podzielonymi na porcje żeberkami lub kośćmi i przyprawami włożyć do garnka, zalać szklankami wody, osolić i gotować minut. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Jak przygotować krupnik z kaszą jęczmienną?


Jest bardzo pozywny i smaczny. Wypróbuj koniecznie ten przepis już dziś! Gorąca, treściwa zupa, gęsta od warzyw, o odpowiedniej zawartości kaszy. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Stary, dobry, poczciwy krupnik. Na szczęście wszyscy w domu lubimy, nawet Ci co nie jedzą kaszy jęczmiennej, bo wolą gryczaną. Dla jednych miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych odruch wzdrygania.


Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Opis przygotowania Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. l).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty