środa, 4 września 2019

Zalewa do śledzi solonych

W słoikach układać warstwami kawałki śledzi, plastry cebuli oraz marchewki - dokładać przyprawy. Napełnione słoiki zalać ostudzoną marynatą, szczelnie zakręcić i odstawić na 2-doby do lodówki. Jeśli zalewa nie przykrywa dokładnie śledzi, dolewamy przegotowaną wodę.


Zalewa do śledzi solonych

Na wierzch zalewy wylewamy oliwę z oliwek i zamykamy słoik. Zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę w między czasie wymieniając co najmniej raz wodę. Dla fanów śledzi jednak nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ ryby patroszy się błyskawicznie, a dzięki 3-godzinnemu moczeniu w wodzie i mleku pozbywa się nadmiaru soli.


Kilkudniowe marynowanie w zalewie octowej nadaje natomiast rybie świetnego smaku pozostawiając ją niezwykle jędrną. Takie śledzie można przechowywać dość. Smak dania gwarantuje zalewa octowa - postawmy na sporo przypraw, a ryba w zalewie octowej będzie idealna.


Po 2-godzinach kawałki śledzi wkładamy do litrowego słoja, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Jeśli szukacie ciekawych przepisów to polecam śledzie w zalewie. Ten dokładnie przepis na śledzie w zalewie octowej nie jest skomplikowany, jest prosty a efekt po prostu świetny! Prosta w przygotowaniu zalewa, która nadaje ogórkom orientalny smak.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Przepis na Śledzie smażone w zalewie octowej.


Zalewa do śledzi solonych

Jak zrobić Śledzie smażone w zalewie octowej To jedna z tradycjach potraw Kaszub. Funkcjonuje też pod nazwą hylynga opiekanego z cebulą, gdzie słowo hylyng po kaszubsku oznacza śledź. Solone płaty śledziowe otwieram z opakowania i myję pod bieżącą wodą. Cebule obieram i kroję w plasterki.


Zalewę należy wystudzić przed zalaniem śledzi. Najlepiej zrobić według tego przepisu i zobaczyć jak nam smakują. Zalewa octowa do śledzi Śledzie solone, np.


Najczęściej śledzie moczymy w wodzie lub mleku. Ja mam propozycję na zalewę octową właśnie do wymoczenia śledzi. Marynata do śledzi po kaszubsku inspirowana przepisem Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Gdańsku. Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie.


Grudzień nie może obejść się bez śledzi. Najbardziej tradycyjne i chyba lubiane przez wszystkich są z cebulką w oleju. Sposób mojej mamy od lat: zanim śledzie wylądują w oleju, zamacerować je w lekkiej zalewie octowej. Mogą tak dłużej leżakować i tylko w razie potrzeby zalewamy olejem, kiedy przyjdzie nam na nie ochota.


Nigdy takich śledzi nie robiłam, ale już od dawna chodziły mi po głowie. Nie wiem jeszcze jak smakują,. Przy kupowaniu śledzi trzeba zwracać uwagę na to, czy są dobrze przykryte solanką. Kawałki śledzi ciasno układamy w słojach, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy.


Odwracamy do góry dnem- po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Tak naprawdę nie mogę powiedzieć jak długo można je przechowywać- u mnie najdłużej przetrwały w lodówce miesiąca. Warto mieć choć jeden słoik w lodówce, gdyż może stanowić smaczną przekąskę na wieczór albo na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości.


Zalewa do śledzi solonych

Dodać łyżki wegety, łyżki gorczycy, ziarenek pieprzu, szkl. Filety śledziowe posmarowane cienko musztardą, zwinięte z ogórkiem kiszonym i duszoną cebulą, zalane zalewą octowo - olejową. Rolmopsy z solonych śledzi.


Pyszne rybki, dobre na obiad i na kolację, są bardzo smaczne i zdrowe. W zalewie octowej mogą stać w lodówce do tygodni. Polecam i życzę smacznego ! Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on. Prawidłowe moczenie śledzi krok po kroku.


Sam proces moczenia śledzi nie jest skomplikowany i łatwo się go nauczyć. Moczymy śledzie głównie po to, by pozbyć się ich mocnego rybnego zapachu, a także wyeliminować nadmiar soli. Moczenie śledzi może potrwać od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, wlać ocet, dodać cebule pokrojone w piórka, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i wstawić na 2-dni do lodówki.


Można też użyć śledzi gotowych, lekko marynowanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty