poniedziałek, 23 września 2019

Zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa to rewelacyjny pomysł na wykwintny, pikantny obiad dla czterech osób, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Krewetki grają w tym daniu pierwsze skrzypce, dlatego ważne jest, aby były starannie wybrane. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bazylia czy Wanilia. Z tych egzotycznych składników powstanie wietnamska zupa krewetkowa. Aromatyczny bulion z dodatkiem chrupkich warzyw i krewetek, to propozycja, która do gustu przypadnie zapewne szczególnie smakoszom owoców morza.


Ucieszy jednak także wszystkich tych, którzy lubią zupy lekkie, rozgrzewające i zaskakujące nowymi nutami smakowymi. Macie ochotę na orientalne danie rodem z tajskiej restauracji? Zatem, zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym będzie strzałem w dziesiątkę - jest sycąca, aromatyczna i. Zagotuj bulion i trzymaj na niewielkim ogniu.


Oczyść krewetki, jeżeli tego wymagają. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego.


Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni. Rekin, kolejny raz proponuję ćwiczenia czytania ze zrozumieniem. Podajemy przepis na pikantną zupę krewetkową z imbirem i papryczką chili.


Orientalna zupa z krewetek z nutą cytrynową działa rozgrzewająco i napotnie. Polecane przepisy: tajska zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym i trawa cytrynowa Zobacz więcej. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa, idealna na zimowe obiady. Zupa ta jest bardzo syta. Re: tajska inspiracja- zupa krewetkowa Surowe i mrożone to dla mnie nie to samo, bo surowe mogą być na przykład takie prosto z rybnego,nieobrane z pancerzyków i czasem trzeba wiedzieć kiedy przychodzi dostawa żeby kupić świeże, a mrożone-surowe są praktycznie wszędzie w supermarketach.


Zupa krewetkowa

Lista przepisów na zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Idealnie nadaje się na babski wieczorek lub inną domówkę.


Tajska zupa krewetkowa – przepis Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w restauracji SAMUI w Krakowie, gdzie kulinarnej celebrytce udało się udoskonalić zupę idealną. W odcinku sezonu Magda Gessler musiała nieco miejsca ustąpić fantastycznej tajskiej kucharce. Tajska zupa z krewetkami to prawdziwe danie na pocieszenie, rozgrzewające i pyszne, a do tego niskokaloryczne.


Niestety mieszkam na wsi. Całe szczęście większość składników miałem, te brakujące zastąpiłem innymi i smak wyszedł równie pyszny. Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Smaczna, świetnie wyglądająca i łatwa w przygotowaniu wietnamska zupa krewetkowa.


Dla wszystkich, którzy kochają owoce morza i nie boją się jedzenia przy pomocy bambusowych pałeczek. Delikatne mleczko kokosowe sprawi, że otrzymacie zupełną nową w smaku zupę krewetkową. Dymki ukośnie pokrój w plastry.


Imbir wiele razy ponacinaj. Powinien mieć formę grzebienia. Prawdopodobnie najbardziej znana tajska zupa krewetkowa. U nas w wydaniu Filipa, Króla Orientu. Następnie dodać skorupki i główki krewetek i gotować minut do momentu zaróżowienia się krewetek.


Dodać rosół lub wodę, liść laurowy, tymianek. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Zupę doprawić do smaku łyżeczkami soli, ½ łyżeczki białego pieprzu i papryką. Zupę przygotowałam na bazie bulionu drobiowego i mleka kokosowego. W przepisie wykorzystuję tajską, czerwoną pastę curry i warzywa – pomidorki koktajlowe, kukurydzę, seler naciowy oraz papryczkę chili dla podkręcenia smaku.


Zupa krewetkowa

Zupę serwuję z porcją podsmażonych krewetek. Talerz takiej zupy może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajcie krewetki (obrane ale z ogonami), gotujcie 3-minuty do czasu kiedy krewetka się zrobi różowa.


Posiekajcie paprykę w cienkie paseczki i dodajcie do zupy, na 1-minuty przed końcem gotowania. Na koniec dodajcie sos rybny i sok z limonki. Na sam koniec gotowania do zupy dodajemy świeże lub mrożone surowe krewetki.


Gotujemy na wolnym ogniu minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty