poniedziałek, 2 marca 2020

Ryba po grecku składniki

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki na tę potrawę - tanie. Do tego smakuje wszystkim.


Ryba po grecku składniki

Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń.


Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.


Ryba po grecku składniki

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. To jedno z dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole.


Zobacz przepis na rybę po grecku! Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt! Jajko roztrzep z solą i pieprzem. Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące. Tradycyjna ryba po grecku, ale z małym dodatkiem smakowym.


Ryba po grecku składniki

Można ją podawać na ciepło, lub na zimno. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja.


Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Wiecie z czym ją zjadłam? Z ziemniakami i surówką z kiszonej.


Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy aż się zarumieni. W większym garnku smażymy cebulę.


Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusimy. Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.


Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw. Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna. Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw.


Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.


Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty