czwartek, 26 marca 2020

Sos do spaghetti carbonara

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Klasyka włoskiej kuchni. Nie zawiera śmietanki kremówki jak podają liczne wariacje tego przepisu.


Sos stanowią same jajka, które dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy. Niektórzy kucharze zarzekają się, że prawdziwy sos carbonara to tylko żółtka, sporo tartego parmezanu, smażona pancetta i świeżo zmielony pieprz. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!


Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Oto jej niepowtarzalny przepis. Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Ten rodzaj sosu świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.


Sos do spaghetti carbonara

Zawartość boczku sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a do tego bardziej aromatyczne. Sos carbonara świetnie podkreśla także smak młodych ziemniaków. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii sos do spaghetti carbonara. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos.


Sos do spaghetti carbonara

Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz podgardla i żółtego sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino). Pochodzenie sosu i jego nazwy nie jest do końca znane.


W tym dziale aktualnie dostępnych jest 1innych produktów - zapoznaj się z pełną ofertą, żeby nie ominęła Cię żadna okazja. Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gorący makaron połącz z sosem. Podaj zaraz po przygotowaniu.


Sos do spaghetti carbonara

Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti. Ugotowany makaron dodaj do usmażonego boczku – całość trzymaj na lekkim ogniu, dodaj sos z jajek i wymieszaj. Dodaj odrobinę sera na wierzch. Uważaj, śmietana szybko się waży. Carbonara to ulubiony sos moje męża.


Odgrzewanie jej nie jest zalecane, ale jeśli już musisz, podgrzej sos nad garnkiem gotującej się wody. Możesz dodać świeży tymianek do śmietany. Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Przepis na spaghetti carbonara opiera się na wykorzystaniu boczku i sosu jajecznego. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach.


O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. Makaron carbonara z boczkiem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. W wersji ze śmietaną należy dodać ją do masy jajeczno-serowej, wymieszać i dopiero całość wlać do makaronu na patelni dokładnie mieszając by sos nie ściął się podczas podgrzewania. Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti, stwierdzam więcej – popełniłam wczoraj DIETETYCZNE SPAGHETTI CARBONARA… Obawiałam się, że dokonuję kulinarnego przestępstwa. Strach nie opuscił mnie nawet, gdy podałam danie na talerzu.


Dopiero pierwszy kęs i opinia towarzysza obiadu (smakosza pełnotłustego, pełnokalorycznego i niekoniecznie zdrowego): “Cholera. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką. Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.


Sprawdź przepis na makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino! The name carbonara comes from the Italian carbone, meaning coal or charcoal, and some believe it was thought up by those who extracted coal from the mines in the Latium region (near Rome). Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz.


Filozofia dania polega na tym, by powstały sos nie ściął się pod wpływem temperatury, zatem przed wylaniem jajecznej czy śmietanowej masy na makaron należy zdjąć patelnię z ognia. Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych, leniwych i nastawionych na dobry i szybki efekt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty