środa, 4 marca 2020

Zupa z buraków

To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, oddajemy do garnka z buraczkami.


Dodajemy do garnka z zupą pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach oraz świeże zioła i por związane nicią przeznaczoną do celów kulinarnych (zioła można też związać liściem pora). Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Zupa z czerwonych buraków. Gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie.


Obrane i umyte buraki oraz marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru. Na koniec zaprawiamy śmietaną. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości. Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, seler i koper. W moim domu rodzinnym zupa z burakami pojawiała się często, dosłownie na dziesiątki sposobów. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków. Buraczki są już na tyle duże, że nie zjadamy łodyżek i liści a tylko same bulwy. Najlepsze buraczki na zupę buraczkową, to te z lipca i sierpnia.


Zupa z buraków

Są bardzo soczyste, pyszne i szybciej się gotują niż te stare. Gdybym jadła zupę krem z pieczonych buraków z zamkniętymi oczyma, nie wiem czy potrafiłabym odgadnąć, co to za smak. Pomimo, że to zupa z buraka, na pewno nie smakuje jak barszcz. Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Przepis na krem z buraczków, zupę z pieczonych buraków i soku z pomarańczy.


Nowoczesny barszcz buraczkowy. Opłukane mięso podzielić na ok. Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut. Przygotowana z nich zupa jest dobrą propozycją dla wszystkich miłośników warzywnych kremów. Potrawę przyrządza się z przysmażonych buraków i ziemniaków, które gotuje się z przyprawami w bulionie, a następnie dokładnie miksuje.


Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez minut. Po tym czasie zmiksować na gładki krem.


Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. Zupy Pikantna zupa-krem z buraków i innych warzyw. Gęsta zupa o pięknym czerwonym kolorze. Smak podkręca dodatek papryczki chili. Pieczone buraki mają bowiem nieco inny smak.


Zupa z buraków

Lubie zupe z buraczków robie ja na różne sposoby. Czas przygotowania: min. Szybka sałatka doskonała do kotletów mielonych.


Buraki to skarbnica witamin, a kiedy do tego skarbu dodamy ziarenka smaku WINIARY , uzyskamy coś wartego więcej niż jakikolwiek czas spędzony z kuchni. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ocet winny do smaku. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła.


Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego. Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy o intensywnym smaku czosnku, tymianku, ostrej papryki i pieprzu jest rozgrzewającym daniem, trafiającym idealnie w gust fanów ostrzejszych smaków i gęstych zup z ziemniakami. Krem z pieczonych buraków podaję z łyżeczką serka mascarpone, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty