Przygotowanie ryb do wędzenia. Najważniejszym jest, aby do wędzenia używać ryb świeżych. Wszystkie ryby muszą być starannie wypatroszone, pozbawione skrzeli i oczu.
Po patroszeniu ryby trzeba umyć! Ryby mrożone również można wędzić. Solenie ryb przed wędzeniem Ryby trzeba koniecznie solić, nieważne czy pochodzą z morza czy nie. RYBY - SPRAWDZONE PRZEPISY NA SOLANKĘ ORAZ NACIERANIE SOLĄ - napisał w Ryby: Witam, jestem nowy na tym forum i przeczytałem wiele tematów dotyczących przepisów na solankę oraz jak nacierać ryby lecz prawie każdy z Was ma inny przepis – czy istnieją jakieś sprawdzone przepisy ? Stworzyłem ten wątek aby inni laicy tacy jak ja nie musieli czytać i przeglądać tego forum wiele.
Wędzenie węgorza wg Andrzeja Kopcia - Ryby. Wędzone ryby tuż po mięsie są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych wędzonek. Przedstawię wam mój prosty i sprawdzony przepis na wędzone ryby. Oczy i skrzela szybko się. Niech sie Pani nie gniewa ale ten przepis jest do bani.
Co do przygotowania ryb to jeszcze ujdzie ale Pani sposob wedzenia to prosta droga do zatrucia. NIE WOLNO WEDZIC MOKRYM ANI SWIERZYM DREWNEM. Nawet jak nie widzimy wytwarzaja sie tam bardzo toksyczne zwiazki chemiczne. Ryb nie suszymu 1 czy min ale suszymy je tak dlugo az beda.
Zanim przystąpisz do wędzenia ryb, najpierw je do tego przygotuj. Powinny być oczywiście jak najświeższe. Pozbaw je oczu i skrzeli, bo te najszybciej gniją, a następnie umyj ryby. Przed wędzeniem ryby trzeba posolić. Możesz to zrobić, używając roztworu soli kuchennej rozpuszczonej w wodzie w proporcjach 1g soli na 1-l wody.
Zrobienie solanki i przygotowanie drewna do wędzenie można by powiedzieć, że stanowią połowę sukcesu w otrzymaniu dobrego produktu finalnego. Dodane przez konikw: Tylko o kuchni. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w przygotowaniu mięsa dziczyzny (dzika,zająca)do smażenia. Chodzi o to, w czym marynujecie,albo macie inne sposoby na odpowiednie przygotowanie mięsa, aby mięso po upieczeniu było.
PRZYGOTOWANIE RYB DO WĘDZENIA. Z ryb które mamy zamiar wędzić wyciąć skrzela i usunąć oczy Węgorza należy natrzeć piaskiem aby pozbyć się śluzu lub na godziny włożyć go do zamrażalnika a potem śluz prawie sam schodzi. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Do solanki możemy dodać napar z ziół w celu wzbogacenia smaku. Solanka do ryb przepis - Durszlak. Moczenie w zalewie solankowej można zastosować również przed pieczeniem wieprzowiny. Podobnie jak w przypadku drobiu, mięso najlepiej zostawić w solance na całą noc. Moim dzisiejszym wpisem chciałabym zachęcić do domowego wędzenia ryb.
Nie każdy ma warunki, by mieć własną wędzarnię – ja też jej nie mam. A ja wedze godzin w beczce i nie przykrywam. Wazna odleglosc paleniska od beczki ok 1cm.
Nie parze bo nie ma takiej potrzeby. Jak mam za duzo to mroze i rozmrazam w miare potzeby. Uwazam ,ze jak szynka polezy w zamrazarce po rozmrozenu jest lepsza od parmenskiej czy szwarwaldzkiej.
Mieso kupuje z naturalnego chowu. Na litr wody lyzka stolowa soli i do calosci lyzka stolowa peklosoli. Po wyjęciu z solanki rybki opłukuję i delikatnie nacieram od środka przyprawą ziołową do ryb. Tak przygotowane ryby wieszam w przewiewnym miejscu, aby dobrze obeschły.
C , w niezbyt gęstym dymie około 8-godzin. Do wędzenia musi być wędzarnia. Ale przecież istnieją takie domowe, małe tzw. Niedługo będę wędzić kurczaka to dam przepis. Najpopularniejsze gatunki ryb przeznaczonych do wędzenia to: łosoś, pstrąg, węgorz i makrela.
Do przegotowanej zimnej wody przez sitko wlewamy wywar z ziół czyli nasza marynatę i dokładnie całość mieszamy. Rodzaj drewna użytego do do wędzenia ma wpływ na kolor, smak i aromat ryby. Po tym czasie podnosimy.
Do wedzenia ryb nie używa się drewna pochodzacego od iglaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.