czwartek, 25 czerwca 2020

Zakwas na chleb kwestia smaku

Najlepsze przepisy na chleb. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Prosty chleb na drożdżach. Chleb z suszonymi pomidorami.


To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek.


Czasem może pachnieć nawet acetonem ale nie jest to oznaką zepsucia. Trzeciego dnia zakwas pracuje już w miarę stabilnie i według niektórych już można piec na nim chleb. Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta.


Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. Jest taka zasada, że im więcej zakwasu w słoiku, tym jest on bardziej głodny (duży zje więcej) więc najlepiej zakwas pracuje, jeśli jest go mało i dokarmiamy go większą porcją mąki i wody. Przepis na zakwas chlebowy- krok po kroku. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb. Po 3-im dokarmianiu piekę już chleb odejmując część zakwasu.


Jeśli jesteście jego koneserami to być może będziecie zainteresowani jego domową produkcją. Dokładnie wiem jak się robi zakwas chlebowy, wychodzi mi wspaniały, piekę chlebek. Młody zakwas nie jest na początku może tak silny, jak drożdże spożywcze, ale z czasem, gdy staje się starszy nabiera większej siły. Na bazie zakwasu żytniego (dodaję łyżki robiącego zakwasu) do zakwasu z czerwonych buraczków.


Masz ochotę na barszcz czerwony, ale nigdy nie słyszałaś o zakwasie buraczanym? To właśnie on nada Twojej zupie charakterystycznego kwaśnego smaku, ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. I nie, nie zastąpisz go żadnym kwaskiem cytrynowym, octem czy sokiem z cytryny. Tym razem weźmiemy na warsztat zakwas z buraków. Malwina, Twój zakwas jest bardzo młody.


Kwas chlebowy to bardzo specyficzny w smaku napój. Jeśli chleb nie wyrasta to zakwas jest jeszcze za słaby, słabo pracuje i nie daje rady unieść ciężaru całego chleba. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Też tak miałam, to normalne. Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Niekoniecznie gorszy, to kwestia gustu – inny.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Przegadałyśmy to kiedyś z Panią Iwonką z naszego sklepiku. Forma ma znaczenie nie tylko wizualne.


U Pani Iwonki bywa chleb tzw. Piekarz przysięga, że z tego samego ciasta. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.


Czynność powtórz jeszcze razy. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. CHLEB GRYCZANY BEZ DROŻDŻY. Olga Smile w Social Media. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny.


Barszcz jest dla mnie łagodniejszy w smaku, bardziej kremowy i delikatny. Domowy zakwas nastawiamy co najmniej dni przed planowanym gotowaniem żurku. Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy.


Choć i tak sytuacja nie do końca jest jasna, bo można zakwas robić na płatkach owsianych czy otrębach i wtedy już nie jest tak prosto z definicją. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty