Zupa cytrynowa to genialna propozycja dla tych, którzy w kuchni szukają czegoś wyjątkowego. Pod nazwą avgolemono znają ją Grecy. Zupą z cytrusów z jajkiem zajadają się też Cypryjczycy i Włosi. ZUPA CYTRYNOWA – cytryna może być wspaniałą bazą do zupy. Zapraszam do eksperymentowania z nowymi smakami, mojej rodzinie bardzo smakuje.
Na dodatek łatwo ją zrobić! Avgolemono – grecka zupa cytrynowa to coś na kształt dobrego wspomnienia z wakacji. Avgolemono przygotowana na bulionie drobiowym, zagęszczona pianą z jajek, z dodatkiem soku z cytryny zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Niezwykle kremowa, aksamitna i delikatna, z pewnością nieco nietypowa zupa cytrynowa.
Lubię lekkie zupy i taką właśnie jest zupa cytrynowa. Znam ją dosłownie od zawsze, moja mama nauczyła mnie ją robić i pamiętam jako dziecko, że bardzo ja lubiłam w przeciwieństwie do zup warzywnych, którymi moja mama naturalnie usiłowała mnie żywić. Ale nie ma łatwo dziecko zazwyczaj wybiera dania mniej pożywne. Zupy cytrynowa zupka z jagniatka. Zupa smaczna i łatwa do przygotowania.
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - sposób przygotowania: Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
Cypryjska, doskonała zupa cytrynowa AVGOLÉMONO. AVGOLÉMONO pysznie smakuje, pomoże w przypadku przeziębienia i kaca. Pierwszy raz o tej zupie usłyszałam niedawno, a teraz zagości na stałe w menu.
W misce ubijamy jajka na puszystą masę, mieszamy z sokiem z cytryny. Ostrożnie i stopniowo wlewamy połowę zupy do jajek, cały czas mieszając. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Chińska zupa cytrynowa - VIDEO. Polecamy ją szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.
Danie ma właściwości odkażające i może posłużyć jako domowe lekarstwo na różne dolegliwości: od przeziębienia, bólu gardła, po poprawę samopoczucia. Pod koniec gotowania dodaj obtartą skórę i sok z jednej cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę rozpuść w małej ilości wody i zagęść zupę, żeby miała aksamitną konsystencję.
Zrób tosty z białego chleba lub podsmaż go na oliwie i ułóż na dnie talerza. Zupa brokułowa z gorgonzolą i chipsami z jarmużu. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, więc zaintrygowana rozpoczęłam poszukiwania, cóż to takiego. Ciekawa w smaku grecka zupa cytrynowa z ryżem.
Zupa jest bardzo prosta i szybka - robi się ją na bazie rosołku, w którym gotuje się ryż i na koniec dodaje zahartowane żółtka i sok oraz skórkę z cytryny. Szybką się ją przygotowuję. To dobry czas, by siegnąć po lekką zupę cytrynową z dodatkiem młodego brokuła i podudzia z indyka, na którym przygotowuje się wywar na tę zupę. Jedna z ciekawszych receptur dotyczy przyrządzania zupy cytrynowej.
Jeżeli dziwi, lecz jednocześnie intryguje cię to zestawienie. Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Przepis na avgolemono jest łatwy, więc nic tylko gotować :) Żurek.
Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. Wywodzi się z tradycji greckiej ale w tradycyjnej kuchni polskiej obecna od zawsze. Rosół, pomidorowa, ogórkowa, barszcz, grzybowa to zestaw najczęściej jadanych przez nas zup. Biorąc pod uwagę, że przyrządzamy je codziennie, pomysły na nie mogą się skończyć już po tygodniu.
Sprawę pogarsza fakt, że jedzenie zup jest bardzo wskazane, zwłaszcza dla tych. O tej zupie przypominała mi ostatnio pewna fantastyczna osoba podczas naszego spotkania po latach. To jedno z tych dań które kilka lat temu robiłam dość często i przestałam, zupełnie nie wiem czemu.
Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Zupa na poniedziałek – zupa cytrynowa i dokocenia cd.
Miała dzisiaj być tajska zupa z kurczakiem, ale co się odwlecze to nie uciecze. Mam nastrój właśnie taki jak zupa cytrynowa – lekko kwaśny i leciutko słodki. A to za sprawą moich dwóch kocich Panienek. Do wywaru dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy (soku dodajemy według uznania, tak by zupa była odpowiednio kwaśna).
Następnie w miseczce rozrabiamy śmietanę z niewielką ilością gotującego się wywaru i wlewamy całość do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.