wtorek, 23 czerwca 2020

Żeby biszkopt nie był suchy

Upieczony przez Ciebie biszkopt wyszedł suchy? Skorzystaj z mojej porady. Piekłam jednak minut…tak dla pewności i gdy sprawdziłam patyczkiem po tym czasie, był suchy, więc wyjęłam, rzuciłam na ręcznik rozłożony na podłogę tak jak jest w opisie z około cm.


Wsadziłam z powrotem do piekarnika przy uchylonych drzwiczkach. Moim zdaniem biszkopt nie wychodzi suchy – jest idealny #128578;. P hehehe A tak serio to co zrobić żeby nie był za suchy? P) biszkopt zawsze mi urośnie i nie opadnie ale czasami mam wrażenie jest trochę za suchy? Co zrobic i czym namoczyc by biszkopt nie był suchy?


Biszkopt to ciasto beztłuszczowe. Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany. Masa powinna być gładka i puszysta, należy ją piec natychmiast po przygotowaniu, żeby nie opadła.


W przeciwieństwie do biszkoptu tłuszczowego, tradycyjny biszkopt warto nasączyć, żeby nie był suchy. Aby nie zabarwić biszkoptu na niepożądany kolor, Marlena nasącza biszkopt roztworem wody z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Niektórzy lubią użyć soku ze świeżych cytryn czy owoców ale pamiętać należy, że potrafią one zgorzknieć. Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt. Ilość jajek dobieram i wielkości potrzebnego biszkoptu.


Zasada, której zawsze się trzymam jest taka, że ile jajek - tyle łyżek cukru i mąki, np. Jeśli jest suchy biszkopt jest dobrze upieczony. Zaraz po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną np.


Żeby biszkopt nie był suchy

Dzięki uderzeniu z biszkoptu usuną się pęcherzyki powietrza i nie opadnie nam podczas studzenia. Gotowy biszkopt szczelnie owijamy folią i możemy zamrozić. Dodane przez Januszw: Tylko o kuchni. Po wyjęciu z marynaty wkładam do siatki ( którą można kupić na bazarach i halach targowych), wieszam na dwie godziny nad zlewem aby obciekła, po upieczeniu i wystygnięciu siatkę zdejmuję i jest przez to. Koleżanka twierdzi, że to wyrównuje ciasto, że nie opada.


Jeszcze jeden jej sekret – gorący przykryć ścierką – wilgoć pozostaje w biszkopcie i nie trzeba potem nic kombinować, ponczować czy cos tam bo jest idealnie. Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi. Może to być sok z cytryny z wódką rozcieńczony lekko wodą, lub jakiś inny alkohol rozcieńczony z wodą ( zależy od rodzaju masy - śliwowica, gruszkowica, amaretto itp.). Ja też się bardzo cieszę, że trafiłam dziś przypadkiem na ten blog! Co jeszcze jest biszkoptem, a co już nim nie jest?


Czy to jeszcze biszkopt? Mocno schłodzone jajka i dodatek gorącej wody sprawiają, że ten biszkopt zawsze pięknie rośnie. Dania główne Mielone i spółka.


Słuchajcie jak nasączyć biszkopt żeby był w sam raz, tzn nie za mokry nie za suchy? Jest na to jakiś sposób. Wczoraj robiłam ciasto i wydawało mi sie że nasaczyłąm niedużo a ciasto pływa.


Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł.


To metoda na biszkopt rzucany, który nadaje się przy wypieku na tort. Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny.


Aby biszkopt czekoladowy zawsze był wyrośnięty i puszysty, warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki i odczekać, aż będą miały temperaturę pokojową. Jeśli nie ma takiej możliwości, można włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Ważne, żeby nie była gorąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty