Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja zatęskniłam za szarlotką taką jaką jadłam w dzieciństwie. Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?
Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. A ciasto kruche to mąka, cukier, jajka (jeszcze lepiej same żółtka) i masło (mnie lepiej wychodzi na margarynie), ewentualnie zapach, i używa się go na małe cienkie ciasteczka (które piecze się krótko - do lekkiego zrumienienia). Ważne jest, żeby te ciasta szybko zagnieść z produktów o temperaturze pokojowej a potem conajmnie na.
Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Może te kruche ciasto masz za tłuste wg mnie brakuje mąki. Spróbuj oderwać kawałek ciasta i dosypać mąki i sprawdż jak się zachowuje jeśli OK to dosyp mąki do całości ciasta.
Po wyjęciu ciasto ma konsystencję plasteliny i można wycinać praktycznie dowolnie cienkie pierniczki o dowolnych kształtach. Choć tu może trochę łatwiej, to w końcu nie jest kruche ciasto. Wraz z początkiem zimy zaczynamy testować nowe przepisy na ciasto piernikowe.
W zeszłym roku upiekłam bardzo smaczne, szybkie pierniczki w czekoladzie, w tym sezonie planuję wypróbować kilka kolejnych przepisów. Jeżeli jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki ( uwaga, ciasto powinno być bardzo plastyczne, nie przesadzajmy więc z dodatkową mąką). Margarynę i miód rozpuścić w garnku.
Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placki o grubości 2-mm. Foremkami wytnij pierniczki o dowolnych kształtach.
Jeśli zrobisz w nich dziurki, będziesz mogła powiesić je na choince. Ciasteczka piecz około minut w temp. Uważaj, by ich nie przetrzymać, bo staną się zbyt kruche i będą miały. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. Bardzo polecam… W przyszłym tygodniu postaram się przygotować nowy post z dekorowania pierniczków.
Przepis pochodzi z forum CinCin i jak znakomita większość znalezionych tam przepisów - jest świetny. Warto je polukrować, bo ciasto nie jest zbyt słodkie. Gotowe pierniczki są miękkie i aromatyczne.
Polecam :) Przepis na pierniczki podaję za Nutinką z forum CinCin. To kolejna wersja pierniczków, tym razem jest to bardziej tradycyjny przepis. Dla mnie jak zwykle był to pretekst do nowej sesji fotograficznej. Wyszły aromatyczne i pyszne, ale chyba za cienko wałkowałam ciasto i są twarde - myślisz Małgosiu, że zmiękną jeszcze do świąt w zamkniętej puszce?
Pierwszy raz w życiu robiłam pierniczki. A raczej puszkach, bo wyskoczyło mi ich 1sztuk ;) Także naprawdę za cienko, no ale człowiek uczy się na błędach. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły.
Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami. Pierniczki świąteczne - dekoracja. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej.
Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne. Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.