czwartek, 26 marca 2015

Domowy sos do spaghetti bolognese

Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Dodane przez Kurka_domowa w: Tylko o kuchni. Witam wszystkich Smakerowiczów :) W ostatnim odcinku Kuchennych rewolucji Pani Magda Gesler robiła sos na bazie wieprzowych żeberek i nóżek. Niedługo czeka mnie duża rodzinna uroczystość i taki sos oszczędziłby mi wiele czasu. Obgotowane w wodzie z solą grzyby ładuję do wyprażonych słoików, zakręcam, odwracam na łebki.


Następnego dnia pasteryzuję słoiki przez godzinę. Odwracam słoiki na łebki. Domowy sos do spaghetti - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę. Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło.


Choć domowy sos do spaghetti bolognese jest na pewno bardziej pracochłonny niż ten ze słoika, to smakiem i aromatem swoich składników wynagradza ten trud w zupełności. Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne.


Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie przetwory pomidorowe powinny na stałe zagościć na naszych. Trzeba nastawić od razu wielki gar, a niewykorzystany zamrozić w pojedynczych lub podwójnych porcjach. Bo sos boloński świetnie się mrozi, nic nie tracąc na smaku. Można go rozmrażać od razu na patelni, podgrzewając powoli. Używamy go przede wszystkim do makaronów, w tym do popularnego spaghetti à la bolognese i do lasagne bolognese.


Spaghetti bolognese to najpopularniejsza w Polsce odmiana słynnej włoskiej pasty. Spaghetti po bolońsku przygotowujemy z mielonym mięsem wieprzowym, a najlepiej wołowo-wieprzowym. Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. Sos do spaghetti, choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym. W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z najszybszych obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu.


Sos Boloński jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum godziny.


Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos boloński do spaghetti - VIDEO. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Domowy Sos Do Spaghetti Bolognese - informacje, zdjęcia, materiały video.


W miarę, jak rozwijałam się w gotowaniu i pieczeniu, to starałam się ulepszać mój przepis na sos pomidorowy. Pamiętam o dwóch przepisach, które mama pozwoliła mi zrobić samodzielnie: ten domowy sos do spaghetti i moja ulubiona domowa czekolada. Owszem, pomidorowy sos ze słoika może być dobry i bez chemii, ale sos zrobiony samemu, pachnie i smakuje zupełnie inaczej od tego ze sklepu. Sos bolognese robi się dosyć szybko, a każdy ma na niego swój patent. My robimy go najczęściej w wersji dość pikantnej, a że uwielbiamy włoskie dania, bardzo często gości w naszej kuchni.


Od siebie dodałam pieczarki. Klasyczny sos bolognese – znany i lubiany sos podawany na całym świecie. Mocno mięsny, gęsty i wyrazisty w smaku.


Podany z makaronem stanowi smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Ten przepis to jego klasyczna wersja, w której nie dominuje smak pomidorów. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na domowy sos bolognese.


Koniecznie musicie spróbować – ten przepis jest gwarancją dobrego obiadu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty