poniedziałek, 2 grudnia 2019

Wegierskie leczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Zasadą, którą zapamiętałam są równe ilości składników podstawowych, dodatki mogą być różne.


Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka. I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej.


Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki, cukinie czy inne warzywa. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem. W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając, smaż ze min, po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Leczo węgierskie Idealne latem i już!


I tak jak to zazwyczaj bywa w przypadku dań tradycyjnych danego kraju. Nigdy nie ma tego jednego, jedynego przepisu na leczo. Co region to inna tradycja, co gospodyni to inny przepis na leczo. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite!


To kolorowe, sycące i przede. Pyszne, zdrowe i sycące leczo z kiełbaską. W sam raz na chłodne dni. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów.


Wegierskie leczo

Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Jeśli lubicie kuchnie lekką, zdrowa i smaczną, to leczo węgierskie czyli popularne leczo z papryki jest zdecydowanie dla was. Osobiście uwielbiam, robię, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja.


Sprawdzone, znane smaki są tymi, do których wraca się z wielką przyjemnością. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Klasyczne leczo wywodzące się z Węgier składa się głównie z warzyw podlanych odrobiną sosu. Do ugotowania tej potrawy potrzebować będziemy papryki białej (lub innej ulubionej przez siebie), cebuli oraz pomidorów. Aby podkreślić smak warzyw, do dania podaje się także bukiet aromatycznych dodatków: słodką, ostrą, wędzoną paprykę, odrobinę czosnku, sól i pieprz, a do. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie.


Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite.


Wegierskie leczo

Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Rozgrzeszając ich trochę przyznać trzeba, że w restauracjach na Węgrzech trudno jest leczo w karcie menu znaleźć. Szczególnie, gdy mówimy o miejscach turystycznych.


Tu dominują perkelty i zupa gulaszowa. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Wegierskie leczo

Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory. Kroki wykonania: Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.


Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą. A największy klasyczk, to moje pyszne leczo węgierskie. Wegetariańskie leczo warzywne szykuję zazwyczaj na oliwie z oliwek.


Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów. Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty