Jest delikatna w smaku i idealnie łączy się z serową grzanką. Bardzo podoba mi się taka nieco inna forma podania cebulowej, bo niezbyt często serwuję zupy w naczyniach żaroodpornych, ale dzięki temu ta zupa zdecydowanie zyskuje. Francuska zupa cebulowa gotowana na domowym bulionie wołowym i białym winie.
Z dodatkiem brandy, zapiekana z grzankami serowymi. Taką właśnie wersję zupy cebulowej najchętniej serwują Polacy. Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie. Tak jak w restauracji Pałacu w Nieznanicach, gdzie restauratorka musiała przekonywać właścicielkę, że w tym biznesie liczą się drobiazgi - umyte okna, odpowiednie porcje jedzenia i miła atmosfera.
Podstawę dania stanowi duża ilość cebuli, grzanki, bulion wołowy oraz roztopiony żółty ser. W tym przepisie do wzbogacenia jej smaku użyte zostało wytrawne białe wino oraz sherry, czyli wzmacniane wino hiszpańskie. Cebulę kroimy na drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę na patelnię i szklimy do momentu, aż zacznie się rumienić. Zupa krem cebulowa z grzankami.
Przesypujemy cebulę do blendera, dodajemy ugotowaną marchewkę i miksujemy na jednolitą masę. Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino. Rozgrzewająca i pachnąca cebulą i ziołami zupa. Idealna na chłodne dni jak również na.
Gotową zupę przelej do miseczek. Na górze ułóż opieczona chleb, posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C z funkcją grilla przez około 5-minut.
Najlepszym moim zdaniem remedium na chłodniejsze dni jest zupa cebulowa z grzankami. Prosta, treściwa i pełna chrupiących grzanek z ciągnącym serem. Cebula działa również oczyszczająco, gdyż,,wymiata’’ chorobotwórcze bakterie z jelit, zapobiega zakrzepicy żył i zwapnieniom tętnic. Dodatkowo warzywo to łagodzi zaburzenia trawienia, zmiany skórne, napięcia nerwowe i pomaga w bezsenności. ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI.
Absolutnym klasykiem wśród dań kuchni francuskiej jest gęsta zupa cebulowa z grzankami – prosta. Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami. Klasyczna zupa cebulowa to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry.
Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem. Zupy krem uwielbiam za łatwość i prostotę w ich wykonaniu oraz ich aksamitny smak. Każda przygotowana przeze mnie zupa smakuje inaczej – do jednej dodaję grzanki, do drugiej groszek ptysiowy, a do kolejnej na przykład pestki dyni.
Pamiętajcie, że każdą zupę możecie odmienić według własnych upodobań dodając ulubione przyprawy oraz składniki. Przetrzyj ją przez cedzak, dodaj z powrotem do zupy. Przygotuj grzanki: pokrój w kostkę chleb żytni lub bułkę pszenną i podpiekaj w piekarniku ok. Drobno zetrzyj ser żółty na tarce.
Przed podaniem posyp zupę startym serem i suszonym chilli. Możesz udekorować gałązkami kopru. Ewa Wachowicz proponuje własną wersję tego dania. Delikatna kremowa zupa podana z grzankami i prażoną kaszą gryczaną smakuje wyśmienicie.
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. Sprawdzony przepis na kremowa zupa grzybowa z grzankami od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! Zaletą zupy cebulowej gotowanej w stylu slow cooking jest zachowanie wielu wartości odżywczych, aromatycznych i smakowych, które tracimy podczas tradycyjnego szybkiego gotowania. Ta zupa cebulowa rozgrzeje i ociepli nawet najbardziej pochmurny dzień. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa.
Wskazówki: Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i. Ciekawa wariacja na temat zupy cebulowej. Moim faworytem jest jednak cebulowa zapiekana z gruyerem. Dodałem połowę porcji sera topionego. Grzanki z chleba razowego - dobry pomysł. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze.
Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.