czwartek, 11 sierpnia 2016

Biszkopt porady

Biszkopt porady

Jeśli chcesz zrobić biszkopt na tort czekoladowy, możesz dodać również łyżki kakao. Jak upiec biszkopt na tort? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.


Do tak przygotowanej formy wlej masę biszkoptową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około pół godziny. Lekkie, puszyste ciasto biszkoptowe to element wielu pysznych ciast i tortów. Czy istnieje jego wersja idealna? Jedni będą twierdzić, że nie ma dobrego biszkoptu bez mąki ziemniaczanej – inni, że bez niej biszkopt będzie lżejszy.


Ale idealny biszkopt to chyba po prostu taki, który został przygotowany z miłością. Niektórym udaje się prawie zawsze, innym znowu nie wychodzi nigdy. Większość ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, którego trzyma się przez lata i nie ma zamiaru nic zmieniać, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego.


Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Czas na kolejną tajemnicę biszkoptu, który nie opada.


Biszkopt rzucany, czyli biszkopt, który nie opada. Po wyjęciu z piekarnika, choć może to zabrzmieć kontrowersyjnie, tortownicę z ciastem należy w kontrolowany sposób upuścić na podłogę z wysokości około pół metra. Najlepiej nie wyjmować go od razu - przez około minut powinien pozostać w otwartym piekarniku.


W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc. Gdy biszkopt wystygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej i następnego przecinać) w taki oto sposób (sprawdzone przeze mnie już wielokrotnie): weź nitkę, okrąż nią biszkopt na takiej wysokości na jakiej chcesz przeciąć, skrzyżuj trzymane oba końce, ściśnij i gotowe #128578; powodzenia.


Porady przy pieczeniu biszkoptu: Odczekaj minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Można zwiększyć proporcje. Oczywiście same grzałki.


Ja włączam piec na samym początku, gdyż biszkopt robi się bardzo szybko i nie można go zostawiać i czekać aż piec się nagrzeje. Cudowny kakaowy biszkopt możesz wypełnić bitą śmietaną i owocami, lukrem czekoladowym lub każdą inną masą, która przyjdzie ci do głowy. Tak czy inaczej stworzysz pyszny deser, który posmakuje całej rodzinie. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić doskonały biszkopt kakaowy.


Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Przepis na udany biszkopt Przygotowanie biszkoptu na ciepło. Całe jaja należy ubić na parze, stopniowo wsypując do nich cukier.


Biszkopt porady

Następnie dodaje się wszystkie składniki i po zestawieniu z kuchenki dalej ubija, aż powstanie gładkie ciasto. Przed wlaniem do formy masa musi wystygnąć. W pierwszej kolejności należy pamiętać o przygotowaniu kilku rzeczy zanim zaczniemy zabierać się do ubijania masy na biszkopt: formę do upieczenia biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia tylko na dnie, boków formy niczym nie smarujemy, gdyż rosnący biszkopt będzie się po nich „wspinał” i dzięki temu jego boki nie zapadną się, a środek nie. W ten sposób biszkopt nie zacznie przyklejać się do boków formy, co mogłoby doprowadzić do jego szybkiego opadnięcia. Odpowiednie wyrastanie biszkoptu to problem, który spędza sen z powiek wielu osobom.


Niemal każda gospodyni chciałaby upiec biszkopt, który nie opada. Ten biszkopt udaje się zawsze, nie opada, nie kruszy się i nie trzeba do niego dodawać proszku. Przepis brzmi skomplikowanie ale już po pierwszym razie przekonujemy się, że to nic trudnego.


Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny.


Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny. Miłośnicy słodkości wprost nie wyobrażają sobie bez nich życia, podobnie jak profesjonalni cukiernicy, czy rozmiłowane w pieczeniu panie domu, które wykorzystują je do rozmaitych celów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty