piątek, 20 grudnia 2019

Żurek na boczku

UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem,a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru.


Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki.


Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną. Zupy żurek na boczku z białą kiełbasą i pieczarkami.


Żurek na boczku

Bardzo wyjątkowy smak,u mnie w domu znika do ostatniej kropli. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obia tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”.


Przepis na żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka.


Home żurek Żur na boczku - przepis tradycyjny. Aby cieszyć się tradycyjnym smakiem żuru na boczku należy sporządzić zakwas, zgromadzić potrzebne składniki, ugotować żur i podać z kawałkami białej kiełbasy i ugotowanego na twardo jajka. Białą kiełbasę i boczek przekładamy do większego garnka i zalewamy litra wody. Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek.


Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała. Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów.


Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Wywar przygotowany na wędzonym boczku nadaje zupie wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Opis przygotowania: Do wody dodaj kiełbasy, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około minut. Odpowiedź jest prosta: żurek jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, a barszcz biały z razowej mąki pszennej.


Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Ta zupa podawana jest zwykle na śniadanie wielkanocne w pierwszy dzień świąt. Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem (przepis dla osób): - 5ml zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty, przepis podam niebawem) - dag kiełbasy wiejskiej - dag boczku wędzonego - jajka - kapelusze suszonych borowików - duża cebula - ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - łyżki. Gdy kiełbasa będzie już ugotowana wyciągamy ją i boczek i odkładamy do wystygnięcia.


Do garnka wlewamy wodę, w której gotujemy wywar z kiełbasy i boczku. Około 7ml domowego zakwasu na żurek lub torebki żurku w proszku np. Gotować wolno do miękkości warzyw. Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem.


Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się. Jak żurek się zagotuje to wrzucamy posiekany czosnek, podsmażoną kiełbasę i boczek. Po chwili próbujemy go i ewentualnie doprawiamy (jeżeli jest to jeszcze konieczne), domową jarzynką (vegetą) oraz sokiem z cytryny.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek na boczku. Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii zasiadającej przy stole i tak wdaliśmy się w rodzinną w dyskusję n Zobacz więcej. Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Commandaria. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp.


Żurek na boczku

Zupy z boczkiem Nawet niewielki dodatek podsmażonego boczku wzbogaca smak i aromat rozmaitych domowych zup. Wśród przepisów na zupy z boczkiem znajdziecie same swojskie, dobrze znane smaki: żurek, grochówkę, kartoflankę, fasolową, barszcz ukraiński, jarzynową oraz kapuśniak. Proponujemy także pożywną zupę chłopską oraz aromatyczny krem z pietruszki z dodatkiem wysmażonego na.


Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty