Spodobał mi się jej pomysł na cukrową posypkę na wierzchu. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Jest to klasyczny przepis na ciastka amoniaczki,. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok.
Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły! Ja tez robilam z polowy porcji i wyszly mi cztery duze blachy pysznych ciastek. Akurat to ze nie sa slodkie to plus.
W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Chyba każdy z nas pamięta, kiedy piekła je babcia, mama, albo my sami.
Wystarczy odrobina proszku amoniaku spożywczego, żeby ciasteczka stały się. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na amoniaczki ewy wachowicz. Czas przygotowania: min.
Ciastka, które są znane od dawna i na pewno większość z Was kojarzy je ze swojego dzieciństwa. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest z dodatkiem amoniaku, zamiast sody oczyszczonej, czy proszku do pieczenia. Podczas pieczenia w kuchni unosi się delikatny zapach amoniaku. Ciasteczka amoniaczki to smak mojego dzieciństwa.
Wzięłam się do pieczenia, a zaraz potem do wietrzenia domu ;). W kuchni roznosił się ostry i nieprzyjemny zapach amoniaku. Wystraszyłam się czy te ciasteczka będą nie zjadliwe, ale niepotrzebnie :).
Były pyszne i pulchniutkie. Do miski przesiać mąkę, wrzucić pokrojony smalec i masło, wsypać sól i posiekać nożem jak najdrobniej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii amoniaczki. Połączyć wszystkie składniki i zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Amoniak rozpuścić w śmietanie. I słusznie, bo są słodkie, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim przepyszne. Mąkę przesiać i posiekać razem z margaryną.
W osobnej misce rozmącić jajka i żółtko z cukrem, śmietaną i amoniakiem. Odnosnie przechowywania pisze tak: w sloiku lub metalowym pudelku amoniaczki mozna przechowywac ok. Ale z tego co pamietam to moja babcia trzymala je dluzej. Robila nastepne dopiero jak wszystkie byly zjedzone. Maślane ciasteczka Babci Rózi.
Dzięki temu, że ciastka długo mogły poleżeć - często serwowano je jako podwieczorek, czy przy okazji rodzinnych świąt. W zależności od regionu do ciasta dodawało się śmietanę, czasem konfitury lub po prostu posypywano cukrem. Sprawdzony przepis na amoniaczki od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! Moje amoniaczki wyszły idealnie jak te, które pamiętam )) Dziękuję za przepis! Wykonałam ciasteczka bez żadnych zmian w przepisie , piekłam po min w temp. Masło przekładamy do miski i ucieramy z cukrem.
Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Schładzamy w lodówce ok. Ciasto krótko zagniatamy i zawijamy w folię. CIASTECZKA – NAJLEPSZY PRZEPIS.
Na moim kanale na YouTubie znajdziecie proste przepisy na ciasteczka, żeby subskrybować kanał i nie przegapić nowych filmów, wystarczy kliknąć tutaj:PRZEPISY JOLI NA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.