poniedziałek, 16 czerwca 2014

Przepis na faworki domowe

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Bardzo, bardzo chrupiące, złociste domowe faworki oprószone cukrem pudrem.


Przepis na faworki domowe

W sam raz na karnawał, Tłusty Czwartek, zapusty i Ostatki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany.


Od dłuższego czasu zabierałyśmy się z mamą do ich usmażenie (konkretnie od lat), ale zawsze na pierwszym miejscu były pączki. Tym razem postanowiłyśmy zmienić, chociaż trochę tradycję i oprócz pączk Zobacz więcej. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota. Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem.


Przepis na faworki domowe

W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu.


Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.


Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. Czas karnawału to czas domowych wypieków. Zapraszam więc na przepis na słodkie, chrupiące i niesamowicie smaczne faworki. To idealne święto dla fanów słodkości, tego dnia można jeść przepyszne faworki i pączki bez zbędnych wyrzutów sumienia.


Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki.


Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.


Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową.


Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Przepis na faworki domowe. Moje faworki bez spirytusu robi się również bez śmietany. Są to faworki na bazie jajek. Smakują więc podobnie do ciasta ptysiowego.


Ponieważ nie piją dużo oleju, nie ma potrzeby dodawania do nich spirytusu, czy octu. Takie chruściki gorąco polecam dzieciom. Nie są też bardzo kaloryczne.


Przepis na faworki domowe

Wszystkie składniki zagnieść porządnie i długo ręką lub robotem z końcówkami hak. Jeśli jest zbyt twarde, dodać więcej piwa, zbyt miękkie- nieco więcej mąki. Ma być elastyczne i łatwo dać się wałkować.


Zagniecione ciasto walić wałkiem, obracając na różne sposoby. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, śmietanę kwaśną, spirytus, proszek do pieczenia.


Ciasto zagniatam i mocno wyrabiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty