środa, 18 czerwca 2014

Jakie zioła dodać do leczo

Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Jakie zioła dodać do leczo

Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


Nie da się zaprzeczyć, że dobre leczo powinno być wyraziste i pikantne. Aby doprawić leczo, najlepiej drobno posiekać kilka ząbków czosnku i delikatnie podsmażone na oliwie dodać do potrawy. Kurczak dobrze komponuje się z czosnkiem, natką pietruszki, a w daniach orientalnych – z kurkumą, papryczką chili czy nawet z cynamonem. Jakie przyprawy do kurczaka?


W daniach z kurczaka świetnie sprawdzą się również zioła – oregano, rozmaryn, bazylia czy szałwia wspaniale podkreślą aromat potraw drobiowych. Do przyrządzenia smacznego leczo z cukinią potrzebujemy przede wszystkim świeżych, dobrej jakości produktów. Dojrzałe, aromatyczne pomidory, dorodna papryka, chrupiąca cukinia i świeże zioła zapewnią nam wspaniały smak. Natomiast wędzona kiełbasa i chuda szynka sprawią, że danie będzie bardziej sycące. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. A jakie są najlepsze przyprawy do leczo? Przede wszystkim zioła, pieprz, sól i suszona papryka. Wersja mięsna nie może się obejść bez kiełbasy lub boczku.


I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. Przepis na leczo z cukinii.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!


Jak już warzywa zmiękną dodać pomidory w puszcze, paprykę słodką i posolić. Dodać zawartość patelni do garnka z indykiem i poddusić na małym ogniu około pół godzinny. Oregano lub zioła prowansalskie będą fajnie pasowały. Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili.


Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony.


A może coś się jeszcze dodaje? Przygotowania są w miarę czyste i szybkie. Dolej trochę wody i duś. Możesz dodać trochę oleju kokosowego.


Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Często zastanawiam się, jakie zioła dodać jeszcze do danej potrawy, aby otrzymać idealny smak. Często myślę stereotypowo, mało zmieniam, mam nadzięję, że jak dodam jakąś mniej oczywistą przyprawę, to diametralnie i pozytywne zmienię smak potrawy na pożądany.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Zanim przepis został spisany to był podawany z ust do ust stad tyle wersji w zależności od rejonu i wyobrazni kucharki.


Cięzko wiec powiedziec ktory bigos jest bardziej bigosowy i autentyczny,ten który ma w przepisie śliwki, czy pomidory,a może jedno i drugie. Cukier i cytryna też się sprawdzą. Czosnek, zioła suszone, sproszkowana papryka. Raz nawet dodałam trochę kurkumy i też leczo bardzo dobrze smakowało.


Sól, pieprz i czerwona papryka. Jedynie od nas zależy, czy użyjemy papryki słodkiej, ostrej, chilli czy może pieprzu kajeńskiego z dodatkiem papryki. Do leczo warto dodać ziół.


Ugotowałam leczo i jest gorzkie. Tylko nie piszcie żebym cukru dodała, bo chyba nie pomoże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty