Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Poniżej podaję podstawową listę składników leczo.
Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. PRZEPIS NA LECZO Z DYNI - PRZEPIS 3. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii skladniki-leczo. Zobacz, jak ugotować smaczne klasyczne leczo.
Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
Robię je naprawdę różnie. U nas leczo z makaronem występuje zazwyczaj w formie wege obiadowej, takiej prostej, bez nadpęcia i spięcia. Ponieważ u nas chętnych na kiełbasę nie ma, no ale na warzywa wszyscy bez wyjątku, to jedyne właściwe powstało wegetariańskie leczo z makaronem.
Leczo - poznaj najlepszy przepis. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Usmażone składniki przekładamy do garnka, zasypujemy słodką i ostrą papryką, dodajemy czosnek i podlewamy połową przygotowanej wody. Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami!
To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę.
Dodaj czosnek, smaż razem. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. Na talerz nakładamy leczo, obok układamy kawałki polędwicy, na polędwicę nakładamy bekonowe chipsy (bekon pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni przez 3–minut). Do małej salaterki nakładamy jogurt z natką pietruszki i układamy na talerzu.
Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki.
Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki.
W czym tkwi sekret dobrego leczo? Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.