Strogonow - pożywny gulasz, uwielbiane danie jednogarnkowe. Gotowanie trochę trwa, ale kiedy wrzucisz wszystkie składniki do garnka, wystarczy czekać - strogonow robi się sam! Doskonale nada się także na kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Pyszna i pożywna zupa nadająca się na wszelkie okazje do podania. Jej smak pobudza apetyt.
Zupa gulaszowa a’la strogonow. Danie jednogarnkowe - stroganow z kurczaka, z papryką i pieczarkami. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
Rzucamy mięso na rozgrzana oliwę i smażymy kilka minut. W smaku przypomina gulasz, jest mocno aromatyczna, esencjonalna i rozgrzewająca. W ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić mięsem z szynki czy polędwiczkami wieprzowymi, zapewniam Was, że danie również będzie Wam smakować.
Boeuf strogonow z polędwicy wołowej - klasyczny przepis z papryką Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak strogonowa, pod koniec duszenia dodaj do niego 1-pokrojone w kostkę, kiszone ogórki. Sprawdź dokładny przepis! Mięso wypłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem , pokroić w kostkę , przysmażyć na złoty kolor ( smażę bez dodatku tłuszczu) pieczarki wymyć , pokroić w plastry , paprykę umyć wyczyścić z gniazd nasiennych pokroić w grubą kostkę , paprykę , pieczarki i pokrojoną cebulę dodać do mięsa , chwilę dusić. Dzisiaj proponuję strogonow, czyli rodzaj gulaszu na mięsie wołowym.
Jego nazwa pochodzi od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stoganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora, który uczestniczył w wojnach napoleońskich. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa strogonow. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.
Składniki 2kg polędwicy wołowej lub innej w Zobacz więcej. Możliwości wykonania jest wiele, a składniki bardzo różne. Obserwuj bloga Obserwujesz. Stopień trudności Bardzo łatwy Czas wykonania Długi.
Kolendry mielonej (ew. roztartej w moździerzu). Rozgrzewająca zupa a’la strogonow Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca oraz pożywna zupa z wołowiną i warzywami. Choć zapewne niektórzy określą go mianem zupy, dla mnie strogonow będzie zawsze potrawą bardziej zbliżoną właśnie do gulaszu lub gęstej potrawki. Po zjedzeniu pełnej miski powinna wrócić energia do tańczenia.
Z odpowiednim posiłkiem energetycznym, zabawa do białego rana gwarantowana! Z podanych składników przygotujesz ok. To kolejny przepis z serii klasyki naszej kuchni tym razem rosyjskiej, chociaż wielu uznaje już ten przepis za polski.
Napisz pierwszy komentarz. Anuluj pisanie odpowiedzi. Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Na dworze zimno, sypie śnieg i hula wiatr.
Gosposia raz po raz spogląda w okno i kręci głową. Dodane przez bulina w: Tylko o kuchni. Aromatyczny i rozgrzewający strogonow. Potrawa idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni. Wszyscy znamy go z wesel, ale dopiero domowy pozwala poznać jego prawdziwe oblicze.
Nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, ale też jest bardzo sycącym posiłkiem. Z powodzeniem może stać się naszą ulubioną potrawą. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania powoduje, że chętnie gości na polskich stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach od wielu lat. Dodaj do potrawy trochę wina oraz papryki. Restauratorka stworzyło ich mnóstwo – na dania niezwykłe i te codzienne.
Marzysz o tym, by ugotować zupę gulaszową tak pyszną, jak gotowała kiedyś twoja babcia?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.