wtorek, 15 stycznia 2019

Zupa strogonow

Strogonow - pożywny gulasz, uwielbiane danie jednogarnkowe. Gotowanie trochę trwa, ale kiedy wrzucisz wszystkie składniki do garnka, wystarczy czekać - strogonow robi się sam! Doskonale nada się także na kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Pyszna i pożywna zupa nadająca się na wszelkie okazje do podania. Jej smak pobudza apetyt.


Zupa gulaszowa a’la strogonow. Danie jednogarnkowe - stroganow z kurczaka, z papryką i pieczarkami. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.


Rzucamy mięso na rozgrzana oliwę i smażymy kilka minut. W smaku przypomina gulasz, jest mocno aromatyczna, esencjonalna i rozgrzewająca. W ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić mięsem z szynki czy polędwiczkami wieprzowymi, zapewniam Was, że danie również będzie Wam smakować.


Boeuf strogonow z polędwicy wołowej - klasyczny przepis z papryką Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak strogonowa, pod koniec duszenia dodaj do niego 1-pokrojone w kostkę, kiszone ogórki. Sprawdź dokładny przepis! Mięso wypłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem , pokroić w kostkę , przysmażyć na złoty kolor ( smażę bez dodatku tłuszczu) pieczarki wymyć , pokroić w plastry , paprykę umyć wyczyścić z gniazd nasiennych pokroić w grubą kostkę , paprykę , pieczarki i pokrojoną cebulę dodać do mięsa , chwilę dusić. Dzisiaj proponuję strogonow, czyli rodzaj gulaszu na mięsie wołowym.


Jego nazwa pochodzi od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stoganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora, który uczestniczył w wojnach napoleońskich. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa strogonow. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.


Zupa strogonow

Składniki 2kg polędwicy wołowej lub innej w Zobacz więcej. Możliwości wykonania jest wiele, a składniki bardzo różne. Obserwuj bloga Obserwujesz. Stopień trudności Bardzo łatwy Czas wykonania Długi.


Kolendry mielonej (ew. roztartej w moździerzu). Rozgrzewająca zupa a’la strogonow Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca oraz pożywna zupa z wołowiną i warzywami. Choć zapewne niektórzy określą go mianem zupy, dla mnie strogonow będzie zawsze potrawą bardziej zbliżoną właśnie do gulaszu lub gęstej potrawki. Po zjedzeniu pełnej miski powinna wrócić energia do tańczenia.


Zupa strogonow

Z odpowiednim posiłkiem energetycznym, zabawa do białego rana gwarantowana! Z podanych składników przygotujesz ok. To kolejny przepis z serii klasyki naszej kuchni tym razem rosyjskiej, chociaż wielu uznaje już ten przepis za polski.


Napisz pierwszy komentarz. Anuluj pisanie odpowiedzi. Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Na dworze zimno, sypie śnieg i hula wiatr.


Zupa strogonow

Gosposia raz po raz spogląda w okno i kręci głową. Dodane przez bulina w: Tylko o kuchni. Aromatyczny i rozgrzewający strogonow. Potrawa idealna na chłodne, jesienne i zimowe dni. Wszyscy znamy go z wesel, ale dopiero domowy pozwala poznać jego prawdziwe oblicze.


Nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, ale też jest bardzo sycącym posiłkiem. Z powodzeniem może stać się naszą ulubioną potrawą. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania powoduje, że chętnie gości na polskich stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach od wielu lat. Dodaj do potrawy trochę wina oraz papryki. Restauratorka stworzyło ich mnóstwo – na dania niezwykłe i te codzienne.


Marzysz o tym, by ugotować zupę gulaszową tak pyszną, jak gotowała kiedyś twoja babcia?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty