piątek, 25 stycznia 2019

Masa na biszkopt

Masa na biszkopt

Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! Masa serowo-jogurtowa jest przyjemnie orzeźwiająca i nie za słodka. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie - może dodać 2-łyżki cukru.


Masa na biszkopt

Ale biszkopt z lekkim serowo-jogurtowym musem, galaretką i owocami to i owszem. Desery Pyszna masa na biszkopt. Szybki dodatek do biszkoptu. Słodki, łatwy deser z posmakiem orzechów min średnie przystępne.


Na górę chciałem dać polewę czekoladową ściekającą po bokach ( tzw. drip cake ). Czy może warto zrobić ten ganache i pokryć nim cały tort i potem na to polewa w stylu drip cake, czy jednak pokryć tort po. To tradycyjny przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia, który zawsze się udaje. Ciasto polecam do szykowania biszkoptu przekładanego - kroi się na blaty.


Przepisy z kategorii biszkopt-z-masa-budyniowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Kategoria ciasta biszkoptowe.


Znajdziesz tu najlepsze przepisy na przeróżne biszkoptowe ciasta (na tradycyjnym jasnym biszkopcie, na ciemnyz kakao i czekoladowym oraz na orzechowym, czy migdałowym) przełożone przeróżnymi kremami (z bitą śmietaną, mascarpone, z makiem, czy z kokosem), sezonowymi owocami (truskawkami, malinami, śliwkami, czy jabłkami) i. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Kroimy zimnny, wystudzony biszkopt. MASA: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dalej ucierając, dodać żółtko. Przekładamy biszkopt gotową masą.


Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Jak masa zwarzyła się przy dodawaniu masy jajecznej to ogrzewaj tą zwarzoną masę, a następnie po schłodzeniu dodaj resztę.


Najczęściej może się jednak zwarzyć po dodaniu alkoholu, to wtedy taką masę ogrzewamy. Kakao należy dodać, gdy już masa będzie uratowana. Z nim Twoje torty zawsze wyjdą rewalacyjnie! Prosty przepis na biszkopt, który nie upada. Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!


Przepis na biszkopt z masą piankową w galaretce. Miałam piec kokosanki idealne. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa podniesie swoją objętość. Nie znalazłam jednak przepisu, w którym autor podałby informację na temat tego, czy ciastka następnego dnia nie zamienią się w kamyczki, na test nie miałam już czasu. Zmieniłam koncepcję i kokos wystąpił w innym wariancie.


Zależało mi, żeby ciasto dało się pokroić na małe ciasteczka, na jeden kęs, dlatego upiekłam je w dość dużej blaszce. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem.


Dno możesz posypać tartą bułką. Przelej masę do przygotowanej blaszki. Puchaty biszkopt, pyszna masa budyniowa (koniecznie na maśle!), świeże owoce i galaretka. To taki smak, który już chyba zawsze będzie kojarzył mi się z Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga e-przepisykulinarne.


Możesz z tej samej ilości składników upiec mniejszy biszkopt pod warunkiem, że dół oczywiście wyłożysz papierem do pieczenia , bez smarowania. Natomiast boki formy wysmaruj masłem i przyklej wokoło pas papieru do pieczenia wyższy niż rant blaszki. Biszkopt będzie się miał po czym piąć do góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty