piątek, 11 stycznia 2019

Masa do piernika

Dodane przez monia-mia w: Tylko o kuchni. Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na masa do piernika. Masa grysikowa sama w sobie nie jest jakimś ósmym cudem swiata.


Oczywiście stanowi nieodłączny duet z powidłami śliwkowymi.

Doskonale jednak komponuje się z ciastami korzennymi, miodowymi a nawet czekoladowymi. Najpierw ciasto smarujemy cienko powidłem i na powidło warstwa masy grysikowej. Masa do piernika w każdej odsłonie!


Więcej niż 2przepisów. Do ciepłego dodać żółtko,masło i na końcu spirytus. Cukier,mleko i orzechy zagotować.

Piernik przekroić (ja piekę oddzielnie 3-placki),każdy placek posmarować cieniutko gorącym powidłem wymieszanym z czekoladą,na to również ciepła masa orzechowa. Masa z kaszy manny: W rondelku zagotować mleko. Na gotujące mleko wsypać kaszę manną, stale mieszając i cukier. Połączyć mió masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę.


Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na minimum godzin, najlepiej na godz. Zrobiłem przecudnej urody i zapachu piernik i aż prosi się żeby przełożyć go masą. Nie chcę dawać pierwszej lepszej z masła.


Ma ktoś przepis na masę budyniową? Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika przełożyć do jednego naczynia i odłożyć na bok. Do osobnej misy wbić jajka w całości i dodać do nich cukier puder. Ubijać mikserem do momentu otrzymania puszystej, jasnej masy jajecznej.


Masa jajeczna powinna trzykrotnie powiększyć swoją objętość. Lista przepisów na biała masa do piernika z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Ciasto bezproblemowe,z którym pracuje się przyjemnie.

Dlugi czas oczekiwania wynagradza smak piernika. Robiłam piernik po raz pierwszy i całą rodzinką jest zachwycona. U mnie powidła i masa marcepanowa. Na stałe wejdzie do świątecznego menu. Pani Dorotko dziękuję serdecznie.


Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Spirytus dodać do smaku. Blat piernikowy podzielić na części.


W ten sposób będą kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami lub na każdą inną okazję :-) Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając aż dojrzeje tak jak dzieje się w przypadku tego piernika. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z. Naprawdę smaczny piernik nie może mieć w sobie dużo miodu (podobnie jak pierniczki).


Państwo Lemnis i Vitry w swojej książce sugerują przełożenie tego piernika oczywiście powidłem, ale też masą marcepanową lub orzechową. Przepis na marcepan, masę marcepanową. Często do wypieków, czy to do ciast, czy ciasteczek, również do pralinek potrzebna jest masa marcepanowa.


Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Piernik z masą.


Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać w pobliskim w sklepie. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Budyń o smaku waniliowym WINIARY (sztuka).


Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Co zrobić z nadmiarem piernika lub ciastek korzennych? W połączeniu z czekoladą, likierem pomarańczowym i bitą śmietaną będą smakować wybornie. Możesz użyć ich jako masy do tortu.


Sprawdź, jak zrobić efektowny tort z masą piernikową. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty