Każdy kawałek posypać pieprzem ziołowym lub prawdziwym,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Albo w samej mące z dużą ilością cebulki, albo panierowaną jak kotleta, albo z jabłkami ( polecam bo pyszna). Plastry można pokroić na kawałki, ale nie jest to konieczne. U mnie w domu zawsze jadało się podroby dlatego wątróbki to dla mnie rarytas i jedne z ulubionych dań.
Wątróbka smażona: przepis na idealną wątróbkę. Po tym czasie kroimy wątróbkę na niezbyt duże kawałki i każdy z nich obtaczamy w mące. Obsmażamy krótko z obu stron (ja smażę partiami). Zazwyczaj wątróbkę wieprzową podsmaża się na patelni z dużą ilością cebulki. Jeśli jednak masz ochotę wypróbować inny sposób na przyrządzenie tego rodzaju mięsa, zainspiruj się bogatą w smaki kuchnią hiszpańską.
Duszona wątroba z dodatkiem oregano z tego przepisu jest pikantna i bogata w aromatyczne przyprawy. Duszoną wątróbkę wieprzową najlepiej podać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej kapusty. Soczyste udka kurczaka pieczone z jabłkami: przepis na obiad koncertowy. Przepisy z tej kategorii. W każdym razie przepis polecam.
A już jutro podam mój ulubiony przepis na surówkę z kapusty kiszonej. Pozdrowienia dla trolli którym się. Kliknij, aby zobaczyć przepis Oj jak ja uwielbiam wątróbkę ale wiem że są tacy co jej wręcz nie cierpią. Składniki: kg wątroby wieprzowej, łyżki czubate mąki, olej do smażenia, średnia cebula, szklanki wody, łyżka suszonych warzyw, sól według swego smaku. Wystudzić i zemleć razem z jajami, połączyć z majonezem, doprawić do smaku, uformować okrągłe gałki, lekko spłaszczyć, ułożyć na półmisku, udekorować.
Mnie pasiono wątróbką z tego samego powodu, ale zawsze wieprzową (czasami wołową jak się udało ją kupić #128521; ). Pokrojoną wątróbkę zalać mlekiem i wstawić do lodówki na minimum godziny. Wątrobę wieprzową oczyścić z resztek błon i pokroić ją w małe paseczki. Cebulę pokroić w piórka.
Odsączyć wątróbkę z mleka i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim wątróbkę. Do mięsa dodać cebulę, majeranek i pieprz. Wątrobę myjemy,usuwamy błonki i żyłki,kroimy na niewielkie kawałki,jeszcze raz płuczemy i odsączamy.
Każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) na osobnej patelni. Gdy wątróbka jest już podsmażona dodajemy do smażącej się cebulki i. Do usmażonej cebuli dodać łyżeczkę papryki słodkiej, pół szklanki wody i wszystko wymieszać. Dodać usmażoną wątróbkę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 8-min. Oprócz mąką i Ziarenkami Smaku WINIARY.
Z patelni zdejmij jabłko, dodaj łyżkę albo dwie oleju i dodaj wątróbkę. Smaż ją, aż będzie rumiana z każdej strony, razem ok. Pod koniec dodaj majeranek, jabłka i cebulę.
Podawaj z talarkami z ziemniaków albo pieczywem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na smażona wątróbka wieprzowa z cebulką magdy gesler. Ale nie żeby osobno, w komplecie być musi. Sekret dobrze usmażonej ale miękkiej wątróbki tkwi w długości, a raczej krótkości smażenia.
Z wyczuciem, obracając ze strony na stronę, by była rumiana, nie krwista w środku. Jabłko pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie cebulkę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Na koniec dokładnie płuczemy.
GOTUJEMY: Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 40–minut na małym ogniu. Po minutach od zagotowania można dodać całą cebulę, obraną i umytą.
Na gotującą się wodę wrzuciłam brukselkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie.
W moim domu jada się wątróbkę zarówno wieprzową jaki drobiową, a przyrządzana jest na kilka różnych sposobów. Tym razem proponuję przepis na podstawową wątróbkę, ale podpiekaną wraz z cebulką w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.