piątek, 11 stycznia 2019

Makowiec zawijany drożdżowy

Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga.


Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Lekkie ciasto oraz przepyszna masa makowo - bakaliowa są uwieńczeniem każdej świątecznej kolacji.


Zawijany drożdż Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga imbirowo. Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować. Makowiec zawijany wg Magdy Gessler.


Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem.


Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Strucla z makiem przepis.


Pyszny makowiec, z ciasta krucho - drożdżowego. Długo zachowuje świeżość, więc ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta i masy makowej.


Gotowe makowce przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany.


Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Tradycyjnie przygotowywany przez moją mamę. To jest duża porcja na makowce, z czego dwa są zamrażane po upieczeniu i ostudzeniu, dlatego można się makowcami cieszyć znacznie d Zobacz więcej. Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry.


Smaczny, miękki i pachnący cytryną. To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny.


Makowiec zawijany drożdżowy

Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat. Podgrzej garnek, chwilę trzymając go na włączonym palniku (dosłownie kilka sekund).


Wsyp do niego mąkę, sól, cukier (waniliowy i zwykły) i pokruszone drożdże. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na min. Po tym czasie dodaj żółtka oraz rozpuszczone masło. Idealny na święta, idealny ot po prosty do filiżanki kawy lub herbaty.


Makowiec zawijany drożdżowy

Z podanego przepisu wyjdą Wam aż makowce. Ja jeden zawsze stawiam na stole, a drugi zawijany makowiec zabieram ze sobą w gości. Jadłam już sporo wynalazków, ale jednak makowca nie da się niczym zastąpić. Oczywiście jest trochę pracochłonny, ale warto. Zachęcam również do zrobienia własnej, domowej masy makowej.


Masa z puszki, to jakaś pomyłka-tam jest. Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy.


Makowe nadzienie zrobiłam wcześniej. Część wykorzystałam w przepisie na makowiec na kruchym spodzie, a resztę do dzisiejszej strucli. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste. Komentarze (3) Najnowsze Najpopularniejsze Czytaj więcej komentarzy Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.


Podziel się linkiem do artykułu ze znajomym. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Dziekuje za kolejne potwierdzenie moich przypuszczen,ze ciasta SIOSTRY ANASTAZJI sa warte wykonania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty