czwartek, 23 stycznia 2020

Smalec gęsi przepis

Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki. W kuchni regionalnej gospodynie stosują go do dziś, a swą popularność zawdzięcza zarówno walorom smakowym, jak również korzystnemu oddziaływaniu na zdrowie.


Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu. W połączeniu z ogromną pajdą swojskiego chleba i ogórkiem kiszony, uwiódł już niejednego smakosza. Smalec z jabłkiem i cebulą – przygotowanie: 1. Przyprawa Jarzynka WINIARY, doda mu specyficznego aromatu oraz wzbogaci smak, który uwiedzie wszystkim domowników. Najwartościowszy jest smalec z tłuszczu sadełkowego. Wbrew utartym przekonaniom jakoby zawierał on głównie szkodliwe dla organizmu tłuszcze nasycone, smalec z gęsi jest zbilansowanym źródłem nie tylko tłuszczów nasyconych, ale także wielonienasyconych i. Znam od lat smalec z cebulą i jabłkami.


Gdy byłam dzieckiem, wtedy smalec z cebulą i jabłkami często pojawiał się na naszym stole. Do tej pory tata uwielbia smalec z cebulą, chociaz teraz tłuszcz zwierzęcy zamienił na roślinny. Jak to jest z tym smalcem? Naturalne oleje kosmetyczne bez problemu dostaniecie w aptekach (niedrogie i bardzo dobrej jakości z firmy Etja).


Smalec gęsi przepis

Podobno ten najcenniejszy jest pozyskany z tłuszczu sadełkowego. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi ma liczne właściwości zdrowotne. Kilka dodatkowych info na temat smalcu.


Nie dajcie sie zwiesc ze smalec wieprzowy jest jakos specjalnie szkodliwy bo to bzdura. Jako inzynier branzy zywieniowej, mowie wszem i wobec ze w porownaniu do tego co dodaje sie dzis do wedlin w sklepach, smalczyk jest idealny. Koncerny zywnosciowe dodaja smalec pod innymi nazwami do wielu produktow.


Smalec gęsi przepis

Zewnętrznie stosowano go w formie okładów przy bólach. Tłuszcz gęsi zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. A więc dzięki niezwykle korzystnemu stosunkowi kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych 3:smalec gęsi jest naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca.


Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni. Wszystko za sprawą wysokiej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Naturalnie, kluczem do sukcesu jest umiar – smalec jest bardzo kaloryczny, więc nie można przesadzać z jego konsumpcją. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia.


Oczywiście można też eksperymentować z przyprawami. Niektórzy proponują dodać suszony cząber, mieloną paprykę, suszone, posiekane grzyby albo jarzynkę. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną. Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni.


Wykorzystując pozostałość po pieczeniu gęsi można przygotować świetny dodatek do pieczywa – smalec gęsi. Ma bardzo dobry, intensywny smak – powstały wskutek długiego pieczenia przyprawionej czosnkiem i tymiankiem gęsi. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy podobnie jak w oliwie z oliwek, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Szybkie ciasto orzechowe - najlepszy i sprawdzony przepis.


Szybkie, niemal błyskawiczne, pyszne ciasto orzechowe - ze zmielonymi lub drobno posiekanymi orzechami - idealne i najlepsze. Lista przepisów na jak zrobić smalec z gęsi z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Domowy smalec jest bardzo prosty do zrobienia. Oto przepis na smalec własnej roboty, który podany z kromką świeżego pieczywa i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie.


Jeśli chcecie przelać smalec do słoika szklanego to pozwólcie mu bardziej przestygnąć żeby szkło nie pękło podczas nalewania. Tak przygotowany gęsi smalec nadaje się do smarowania chleba, jajecznicy, okraszania klusek, ziemniaków czy innych dań. Przechowuję go w lodówce bo w temperaturze pokojowej robi się prawie płynny. Cały proces odbywa się w temperaturze przekraczającej 100°C, dzięki czemu zniszczeniu ulegają wszelkie wirusy i bakterie. Jest to wersja dla leniwych i … sprytnych.


Smalec gęsi przepis

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii smalec smalec smalec. Podczas pieczenia gęsi wytapia się sporo tłuszczu, który warto wykorzystać. Można użyć go do smażenia lub na jego bazie przygotować smarowidło do chleba.


Gruszkę i czosnek upiec (najlepiej przy okazji pieczenia gęsi). Zmiksować z gęsim smalcem - tłuszcz powinien mieć temperaturę pokojową. Mając na uwadze właśnie to, należy stosować go w przypadkach przewlekłego, uciążliwego kaszlu. W takich właśnie wypadkach gęsi smalec należy spożyć.


Jednym ze sposobów jest dodanie go do herbaty dwa razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty