Re: jak zmiękczyć pierniczki Wiem ze to juz herbata po obiedzie ale jakbyście chciały wypróbować inny przepis za rok to polecam pierniczki jak alpejskie, z bloga mojewypieki kropka com. Naprawdę są miękkie, pychota. PS Aby byc w temacie pytania to ja kiedyś tez zmiękczałam połówką jabłka lub tez. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach).
Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Lista przepisów na wilgotne pierniczki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo.
Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie mocne to ciasto wychodzi. Następnym razem dam max łyżeczki. No i ilość cukru zwiększyłam, to trochę bardziej słodkie jest. Jako estetyka nigdy nie mogłam pogodzić się z tym, że pierniczki na święta muszą leżakować kilka tygodni aby nabrały pełni smaku i miękkości - kłóciło się to z moją ideą świeżych, pachnących wypieków.
Od razu do jedzenia, bez leżakowania. Pierniczki idealne, miękkie, puszyste i aromatyczne! Dodane przez anulaw: Tylko o kuchni. Co zrobić, aby moje wypieki, szczególnie babki ,były wilgotne.
Najczęściej ciasto wychodzi mi , kruszy się. Ciasteczka są słodkie pomimo braku cukru i super wilgotne w środku. Idealne dla łańcuchów, bo są zdrowe. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem.
By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.
Małe lub z wycięciami piec w temperaturze 1st. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce kuchennej, polukrować i odstawić do wyschnięcia (np. na całą noc). Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Możemy ozdobić je lukrem i przełożyć do puszek z plasterkiem suszonego jabłka, aby twarde pierniczki na Boże Narodzenie nieco zwilgotniały, a potem zjeść pod choinką lub podarować.
Piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni C przez około minut (jeśli są cienko rozwałkowane lub małe to krócej). Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne Jak sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do utartych jajek, wlewamy olej oraz wsypujemy przyprawę do piernika i miksujemy. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Możecie je zapakować w woreczki celofanowe lub związać tasiemką i podarować znajomym i najbliższym.
No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Wilgotne i mięciutkie ciasto z dodatkiem jogurtu. Jego słodycz przełamana jest kwaskowatym rabarbarem. Kto ma w ogródku rabarbar, niech szybciutko zabiera się za ten placek!
Prosty, szybki i smaczny, idelany na weekendowy podwieczorek do herbaty. I do tego ze składników, które wszyscy mają pod ręką. Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut. Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia.
Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać i wlewać do foremek. Jaką grubość powinny mieć pierniczki.
Czy można polać lukrem zaraz po pieczeniu, czy dopiero po tym jak zmiękną. I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.