W odróżnieniu od ostatnio prezentowanej zupy krem z ciecierzycy dzisiejszej zupy nie miksujemy. W składzie oprócz ciecierzycy zawiera też soczewicę, ziemniaki i pomidory. Doprawiona jest czosnkiem, kminem, kolendrą i kurkumą. Dziś proponuję zupę z ciecierzycy, jako pomysł na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad.
Ciecierzyca to nie tylko hummus czy falafel. Taką zupę dla swoich gości w nowym bistro Ararat przygotował Artak, bohater ostatnich Kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Do gotowania zupy z ciecierzycy zwykle używam cieciorki pochodzącej z ekologicznych upraw z Włoch (podobnie z pomidorami) – do kupienia w sklepach ze zdrową. Zupa z ciecierzycy , którą ugotujecie w zaledwie minut!
Można przemycić w zupie właściwie wszystkie warzywa jakie lubicie lub chcecie aby dziecko zaczęło jeść. Generalnie zupa z ciecierzycy może być gęsta tak jak u mnie wyglądająca prawie jak gulasz z ciecierzycą lub znacznie rzadsza. Zobacz nasze przepisy na zupy z ciecierzycą i zakochaj się w ich smaku! Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy to najlepsza zupa jaką można wyczarować z ciecierzycy.
Ugotowałam ją wzorując się na kilku przepisach z kuchni włoskiej, biorąc z nich co najlepsze: połączenie ciecierzycy z rozmarynem, konsystencję kremu, ale z całym, nie zmiksowanym grochem oraz podanie zupy z makaronem. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować 1-godz. Cebulę i natkę włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować. Taka zupa z ciecierzycy z pewnością jest bardzo pożywna i wystarczy jako samodzielne danie na obiad.
Ciekawy pomysł z dodaniem schabu do zupy. Przepis do wypróbowania. Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki.
W ten sposób można łatwo uzupełnić poziom kwasu foliowego i potasu, które odpowiadają za najważniejsze procesy w naszym organizmie. ZUPA KREM Z CIECIERZYCY. Przygotowałam składniki. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny.
Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około minut. Zupa z soczewicy czerwonej Zupa z soczewicy to moja ulubiona zupa. Nawet dziecko się zajada, co nie jest regułą.
Wegańska zupa z ciecierzycy - poznaj najlepszy przepis. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Można przygotować ją na wiele sposobów, doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i jako ich baza. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą.
W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie. Zupa jest aromatyczna i bardzo pożywna. Kolejna prosta propozycja. Jeśli nie chce Wam się moczyć ciecierzycy, możemy użyć takiej z puszki. Do garna z zupą dodajemy połowę wcześniej ugotowanej ciecierzycy, pomidory w kartoniku i blendujemy na gładki krem.
Jeśli zupa jest za rzadka to oddajemy trochę warzyw lub dodajemy więcej ciecierzycy. Po zblendowaniu wrzucamy z powrotem wyłowione warzywa oraz resztę ciecierzycy, doprawiamy, mieszamy. Jeśli szukasz pomysłu na zupę idealną – spróbuj koniecznie zupy z marchewki i ciecierzycy. Sycąca zupa z ciecierzycy Składniki: ugotowana ciecierzyca, cebula, czosnek, pomidory krojone bez skórki, marchewka duża szt.
Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Jeśli lubimy kuleczki cieciorki - ugotowane można połączyć na masę na kotlety lub dodać do składników na sałatkę. Potrawy z ciecierzycy Bladopomarańczowe ziarenka ciecierzycy (cieciorki) wyglądem i smakiem przypominają delikatne, słodkawe orzeszki. Kryją w sobie bogactwo witamin i składników mineralnych, a także aż białka, dlatego z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso. Oto przepis na wegetariańską zupę krem z warzyw i ciecierzycy.
Orientalnej nuty temu daniu dodaje kmin rzymski, a pikantności oliwa z dodatkiem chili. Dodajcie do zupy uprażone pestki dyni, które doskonale uzupełnią smak zupy. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Coś dawno nie było na blogu żadnej zupy.
A prawda jest taka, że zupę jemy bardzo często, kilka razy w tygodniu. Najczęściej w weekend nastawiam gar wywaru na wiejskiej kurze lub warzywnego. Mowa oczywiście o cieciorce, grochu włoskim, ciecierzycy - bohaterce dzisiejszego wpisu. Wymaga czasu i ciepła, w garnku. W połączeniu z chil Zobacz więcej.
Wiolcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga smak słodyczy. Odkryłam tyle nowych smaków i tyle nowych przepisów, że w głowie się kręci. Marokańska zupa z ciecierzycy , przepis z kategorii Zupy.
Opiera się na samych warzywach i mocnych, intensywnych przyprawach jak pikantna wędzona papryka i kumin. Chciałam tym sposobem nawiązać do Wysp Kanaryjskich i Maroka, gdzie cieciorka jest bardzo popularnym składnikiem kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.