Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Wysoki biszkopt idealny na tort Znaleźć przepis na wysoki biszkopt idealny na tort to nie taka prosta sprawa.
Długo szukałam odpowiedniego przepisu i chociaż przetestowałam wiele bardzo dobrych to żaden nie był idealny – a to odrobinę za niski, a to za suchy, a to bardzo ścisły. Składniki na wysoki biszkopt , w tortownicy o średnicy21cm 4-jajek 1. Muszę przyznać, że od dawna szukam nowego przepisu i dopiero dzięki twojemu przepisowi uzyskałam obiecany wysoki i puszysty biszkopt. Bardzo dobry przepis, zdecydowanie polecam innym :)) Pozdrawiam.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt wysoki zawsze się udaje. Do ubitych białek dodajemy zawsze składniki niewielkimi partiami, inaczej piana pod wpływem ciężaru znacznie nam opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki. Cukier powinien być drobnoziarnisty lub zamiennie dodajemy cukier puder, żółtka dodajemy po jednym do wykorzystania wszystkich i miksujemy na najniższych obrotach. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny.
Dodane przez agulamw: Tylko o kuchni. Hej może za mało ubijasz pianę z białek lub za dużo mąki dodajesz. Spróbuj zrobić z mojego przepisu biszkopt,mi zawsze wychodzi,jest duży(wysoki)-przepis na biszkopt z ptasim mleczkiem w moich przepisach. Wiesz dobrze jest też dodać trochę.
Prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty - co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Cała tajemnica tego cuda tkwi w. Rośnie bez proszku do pieczenia. PRzepis jest sprawdzony (teściowa tak robi i jej wychodzi). U mnie zaś wszystko jest super.
ROśnie pięknie, widać jaki jest pulchny itd. Piekłam już raz taki biszkopt,nie wiem dokładnie czy z tego przepisu,ale mi nie wyszedł ,jednak jestem zawzięta i uważam ,że do razy sztuka. Ten biszkopt udaje się zawsze i każdemu. Jest wysoki, sprężysty i bardzo smaczny. Idealnie nadaję się jako baza na tort urodzinowy lub inny.
Naprawdę ułatwia życie, a koszt to tylko ok. Jeszcze nigdy biszkopt nie wyrosl mi tak wysoki jak z tego przepisu! O to mi chodzilo :) wielkie. Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi.
Z jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. W obu wersjach sie ładnie udaje. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów.
Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. To idealny przepis na biszkopt przekładany. Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest!
Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Pierwszy raz piekłam biszkopt.
W sumie nie wiem co się stało, ale podczas pieczenia ładnie mi wyrósł, ponad formę, a potem opadł do polowy. Całe szczęście, na tyle był jeszcze wysoki, że dalo się go przekroić na pół, natomiast stało się też coś dziwnego, góra się zwęziła, nie wiem jak to opisać. Przepis na wspaniały biszkopt, znakomity do tortów, puszysty, wysoki, bez dodatku masła, margaryny i oleju.
Szybka i dokładna instrukcja. Delikatny, puszysty i wysoki, w sam raz na tort. Doskonały także do ciast z owocami i galaretką. Jeśli pierwszy raz pieczecie biszkopt kakaowy z dodatkiem wody, to polecam dać jedną łyżkę wody mniej, aby sprawdzić jak wyjdzie.
Zasada jest taka: łyżka wody na jajko. W końcu nie często robimy wysokie biszkopty, więc po co kupować wysoką formę, która jest dość droga. Jest jeszcze możliwość upieczenia dwóch takich samych biszkoptów, no ale to.
Kiedyś teściowa dała mi przepis na biszkopt bardzo podobny jajek szklana mąki tortowej, ziemniaczanej i szklanka cukru. Cukier z jajkami ubić na puszysta mase później delikatnie mieszając dodać mąki i proszek i wychodził idealny wysoki a odkąd mam termo chciałam sprobowac innego przepisu i chyba to był mój błąd. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.
Przekładać ulubionymi masami. Czy trzeba mieć stojący mikser, żeby upiec wysoki puszysty biszkopt? Nie :) Moje wcześniejsze zdjęcia pokazują biszkopt robiony ręcznym mikserem (chyba najtańszy dostępny na rynku Zelmer).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.