środa, 22 stycznia 2020

Składniki na faworki

Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około - minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania). Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.


Jak zrobić dobre faworki? Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.


Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Nieważne czy nigdy nie smażyliście faworków, czy robicie je co roku – na 1 poradzicie sobie z tym przepisem.


Gotowe chruściki są nie tylko cieniutkie, chrupiące i kruche, ale samo wykonanie to dosłownie chwila! Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Ciasto z tego przepisu wychodzi gładkie i. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Rozcieramy je dokładnie palcami razem z mąką.


Robimy wgłębienie, dodajemy jajko i żółtka, cukier puder, szczyptę soli. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny, spirytus lub ocet i wyrabiamy razem za pomocą rąk lub mieszadeł miksera. W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec do temp około 1- 1stopni (kawałeczek chleba wrzucony na tłuszcz brązowieje w sek.). Wkładam faworki na tłuszcz, przewracam je i smażę do zezłocenia.


Składniki na faworki

Proces ten następuje w ciągu około sekund. Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów.


FAWORKI BEZGLUTENOWE Zdecydowałam się zrobić faworki bezglutenowe ot tak, z zaskoczenia i bez planowania. Tradycyjne faworki (chruściki) w sam raz na tłusty czwartek. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki. Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków.


Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.


Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy i wykrawamy faworki. Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie. FAWORKI MADY GESSLER - PRZEPIS Składniki na faworki Magdy Gessler mąka pszenna 6g smalec łyżki żółtka cukier 2g śmietana łyżek spirytus łyżki arak łyżka smalec do.


Składniki na faworki

Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. W serwisie Kurierlubelski. Nazwa pochodzi chyba ze względu na zużycie tylko żółtek. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść ciasto, dodając pozostałe składniki. Nożem wyciąć paski (ok. 3x8cm). Usmażyć jak faworki na rozgrzanym oleju.


Składniki na faworki

Idealne na tłusty karnawał! Składniki: 1g mąki pszennej typ 50 1g mąki krupczatki, żółtek, g cukru pudru, 3-łyżki śmietany , g masła w temp. Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.


Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty