Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około - minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania). Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.
Jak zrobić dobre faworki? Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.
Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.
Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Nieważne czy nigdy nie smażyliście faworków, czy robicie je co roku – na 1 poradzicie sobie z tym przepisem.
Gotowe chruściki są nie tylko cieniutkie, chrupiące i kruche, ale samo wykonanie to dosłownie chwila! Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Ciasto z tego przepisu wychodzi gładkie i. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.
Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Rozcieramy je dokładnie palcami razem z mąką.
Robimy wgłębienie, dodajemy jajko i żółtka, cukier puder, szczyptę soli. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny, spirytus lub ocet i wyrabiamy razem za pomocą rąk lub mieszadeł miksera. W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec do temp około 1- 1stopni (kawałeczek chleba wrzucony na tłuszcz brązowieje w sek.). Wkładam faworki na tłuszcz, przewracam je i smażę do zezłocenia.
Proces ten następuje w ciągu około sekund. Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów.
FAWORKI BEZGLUTENOWE Zdecydowałam się zrobić faworki bezglutenowe ot tak, z zaskoczenia i bez planowania. Tradycyjne faworki (chruściki) w sam raz na tłusty czwartek. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki. Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków.
Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz.
Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy i wykrawamy faworki. Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie. FAWORKI MADY GESSLER - PRZEPIS Składniki na faworki Magdy Gessler mąka pszenna 6g smalec łyżki żółtka cukier 2g śmietana łyżek spirytus łyżki arak łyżka smalec do.
Przepis na faworki czy też inaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. W serwisie Kurierlubelski. Nazwa pochodzi chyba ze względu na zużycie tylko żółtek. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść ciasto, dodając pozostałe składniki. Nożem wyciąć paski (ok. 3x8cm). Usmażyć jak faworki na rozgrzanym oleju.
Idealne na tłusty karnawał! Składniki: 1g mąki pszennej typ 50 1g mąki krupczatki, żółtek, g cukru pudru, 3-łyżki śmietany , g masła w temp. Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.
Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.