Do solanki możemy dodać napar z ziół w celu wzbogacenia smaku. Moczenie w zalewie solankowej można zastosować również przed pieczeniem wieprzowiny. Solanka do mięsa wieprzowego. Podobnie jak w przypadku drobiu, mięso najlepiej zostawić w solance na całą noc. Sprawdź, jaki jest najlepszy przepis na solankę do mięsa oraz poznaj porady, jak ją wykonać.
Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie odpowiedniego wywaru. Koniecznie dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zobacz, jak peklować mięso!
Edith, właśnie skończyłam jeść #128512; Zupa jest obłędna, zrobiłam może ciut zbyt kwaśną, ale mnie właśnie taka zachwyciła. I nie zawiera żadnych świństw, które producenci dodają do mięsa, by było go więcej i nic ponad to. Dwa łyki wiedzy Peklowanie służy zakonserwowaniu mięsa - sprawia, iż ono dojrzewa, zyskuje swoisty aromat oraz ładny kolor i oczywiście nadaje mu smak. Do peklowania używa się soli, saletry i przypraw.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Można użyć rożnych rodzajow i gatunków mięsa ,ja przed wędzeniem moczę też rybki ale 1-dni zależy od wielkości. W przykładzie poniżej znajdziecie schemat peklowania kg mięsa przez dni. Mięso nastrzykuję, to przy stosunkowo krótkim czasie peklowania pozwala w miarę równomiernie dotrzeć soli do wnętrza mięsa.
KROK PIERWSZY - NACZYNIE Potrzebujemy naczynie odporne na działanie soli, Naczynie dobieramy odpowiednio wielkością do ilości mięsa, pamiętając że musimy tam jeszcze pomieścić solankę w ilości w stosunku do mięsa która musi je zakrywać. Po uwędzeniu mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem i parzyć przez godzinę (nie gotować). Następnie wystudzić w tej samej wodzie.
Czas parzenia zależy od wagi pojedynczego kawałka mięsa – kg musi przebywać w wodzie przez godzinę. Dodane przez lukrowababeczka w: Tylko o kuchni. Posiadam taką maszynkę do mięsa, która ma na wyposażeniu nakładkę masarską do kiełbas i krokietów.
Jest sycąca, tłusta, wyrazista w smaku. Sposobów na nią jest mniej więcej tyle, co u nas na żurek. To zupa chłopska, złożona z tego co jest pod ręką, więc nie warto trzymać się kurczowo przepisu, lecz poeksperymentować i wykreować swoją własną wersję. Peklować siedem dni kawałki 1-kg wiekszę kg 8-dni. Przepis stosuje tylko do mięs przeznaczonych do wędzenia.
Jednym ze sposobów na soczyste mięso z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób (przepis na perliczkę, przepis na kaczkę), można upiec w ten sposób wieprzowinę. Choć do wody dodajemy dwie czubate łyżki soli na litr, nie ma obawy, mięso nigdy nie jest zbyt słone.
Wszystkie gatunki mięsa włożyć do 2. Gotować około godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru i postawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Rosyjska zupa solianka (przepis na zupę poniżej) znalazła się w menu legionowskiej restauracji Carska.
To tam właśnie odbyły się Kuchenne rewolucje. Magda Gessler przygotowała dla podupadającego lokalu menu godne prawdziwych carów. Na stołach królowała zatem tradycyjna zupa solianka, bliny z kawiorem, pielmieni, a także dziczyzna. Zupa solanka (rosyjska Soljanka) wyborny przepis Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali na winie, czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na solanka do mięsa. Peklowanie to przygotowanie mięsa do wędzenia i zabezpieczenie go przed psuciem. Bunclok smaczna i zdrowa potrawa z ogniska.
Jak marynować dziczyznę - przepis na marynatę do sarniny. Zmodyfikowałam ten przepis pamiętając smak i składniki wypróbowanej. Zachęcam do spróbowania. Przygotowanie: Mięso pokrój w wąskie paseczki i podsmaż je na oleju.
Posiekaj w drobną kosteczkę cebulę i dodaj do mięsa. Osobno podsmaż pokrojoną w paseczki wędlinę. Dodatkową sprawą jest ostrzykiwanie mięsa solanką: czasami ostrzykuje się cały kawałek mięsa tak, aby solanka rozeszła się równomiernie. Ja mięsa nie ostrzykuję, zrobiłam jedynie dwa głębokie nacięcia (co widać na filmie), dzięki czemu marynata dostanie się do reszty mięsa.
Marynata - zalewa do mięsa pyszny i sprawdzony przepis. Wycinam i usuwam dokładnie wszystkie kości. Mięso myję, usuwam starannie wszystkie kawałeczki kości, następie osuszam i ważę, by wiedzieć, ile przypraw użyć do peklowania. Metodą prób w różnych kombinacjach wypracowałam ten oto przepis na peklowanie mięsa do wędzenia.
Proszę się nie zrażać,że nie podaję dokładnej ilości składników co do grama czy ziarenka,ale to nie jest potrzebne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.