piątek, 17 kwietnia 2020

Sos do ryby po grecku przepis

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Tę potrawę zawsze przygotowywała moja mama jeszcze jak mieszkaliśmy w Polsce. Teraz robi to moja żona choć przepis jest nico inny niż na blogu.


Marchew, pietruche i selera, starkowac na tarce o grubszych oczkach. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje. Po min gotowania dodac sporo koncentratu i dalej dusic. Na koniec odparowac lub odlac wode.


Do salaterek ukladac warstwami: sos -ryba- sos -ryba. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi.


Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna każda gospodyni domowa. Choć nie wiadomo dokładnie skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku, pewne jest, że w wielu domach zagości w tym roku - tak, jak w latach ubiegłych - na wigilijnym stole. Delikatne mięso ryby i warzywa w sosie pomidorowym to połączenie, bez którego część z nas nie wyobraża sobie świąt. Jak zrobić rybę po grecku? Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku.


Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Do przyrządzenia po grecku najbardziej nadają się ryby morskie.


Sos do ryby po grecku przepis

Lepsze są świeże niż mrożone, ale te drugie także są warte polecenia. Mrożoną rybę przed przyrządzeniem należy rozmrozić. Ryba morska ma kruche, delikatne mięso, które dość łatwo się rozpada podczas gotowania i smażenia. Mamy dla was dwa przepisy - jeden bardziej tradycyjny, a. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sos grecki ryba po grecku.


Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Rybę układamy w naczyniu i na nią nakładamy warzywa (po wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: ryba, warzywa, ryba, warzywa (tak jak u mnie), przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Rybę jeśli trzeba rozmrażamy, osuszamy i kroimy na kawałki.


Przygotowanym gorącym sosem przekładamy rybę. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Królik w czerwonym winie i sosie creme fraiche.


Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut.


Sos do ryby po grecku przepis

Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety. W przepisie można wykorzystać rybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy, do rozmrożenia. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga.


Przepis podobny do tego. Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Ułożyć wszystko w naczyniu: na dnie wartswa sosu, ryba, znów sos, ryba i na wierzchu ponownie sos. Bardzo lubię rybę po grecku. Udekorować natką pietruszki. Wg mnie rybka ta najlepiej smakuje po dwóch-trzech dniach, jak już się trochę przegryzie.


Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole. Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) Ten sos to właściwie jarzynka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.


Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.


Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno.


Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty