środa, 1 kwietnia 2020

Zakwas na żurek jak zrobić

Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na.


Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego.


Zakwas na żurek własnej roboty. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.


Zakwas na żurek jak zrobić

Jak zrobić prosty, domowy zakwas na żurek. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie.


Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.


Zakwas na żurek jak zrobić

Robi się praktycznie sam a jest nieporównywalny z kupnymi produktami często z jakimiś dziwnymi dodatkami. Do tego żur przygotowany na takim zakwasie jest naprawdę przepyszny i. Dobry ZAKWAS NA ŻUR jest podstawą aby przygotować idealny żurek, dlatego zawsze przygotowuje go przed świętami wielkanocnymi. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie.


Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do zakwasu na żurek dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Wszystko ponownie zamieszaj. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-dni. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.


Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto.


A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie. Również zakwas na żurek można zrobić na otrębach żytnich, owsianych, pszennych lub płatkach owsianych (mam w planach zrobić właśnie taki z płatkami).


Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty.


Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty