SOS BESZAMELOWY Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy! Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.
Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku. Moja lazania będzie idealna z sosem beszamelowym. Tak samo jak sos beszamelowy do dań z makaronem w roli głównej. Nawet sam makaron z białym sosem smakuje nieziemsko.
Ten sos pysznie smakuje też do zapiekanki czy do sałatki. Ja uwielbiam polewać sosem beszamelowym smażone lub pieczone ryby. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Bez niego nie będzie lasagne, wielu zapiekanek mięsnych, warzywnych, z makaronem, nie wspominając o rybie pod beszamelem. Sos i warzywa można przygotować sobie wcześniej.
Przed pieczeniem wystarczy przełożyć płaty lasagne sosem oraz warzywami, posypać serem i zapiec. Polecam na letnie danie z młodymi warzywami! Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Obecność żółtka poprawia konsystencję lazanii – sprawia bowiem, że całość trzyma formę także po ukrojeniu porcji. A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia.
Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać. Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki. Następnie znów sos beszamelowy, żółty ser, makaron, sos bolognese i tak aż do wyczerpania składników. Na makaron wylewamy sos bolognese, rozsmarowujemy.
Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy i żółty ser. Z pewnością podkreśli smak dania oraz uwydatni aromat. Sos beszamelowy, bardzo prosty, a jednak wielu osobom sprawia problemy lub nie wychodzi taki, jak powinien. Lasagne powinna mieć min.
Przyznaję, że mi też się pierwszy zgrudkował, ale wiem już, w czym tkwi błąd i jak robić, by zawsze wychodził. Ten sos lub jego pochodne często gości u mnie w kuchni. Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam lasagne i mam właśnie takie pytanie jak w tytule-jaka jest rola tego sosu w lasagne? Beszamel (sos beszamelowy) – rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Przepis na sos beszamelowy jest dość prosty.
Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Częsty składnik różnego rodzaju potraw. Dodatki Sos beszamelowy.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.
Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Jeśli zamierzamy zjeść lasagne natychmiast po wyjęciu z piekarnika, lepiej, żeby beszamel był dość gęsty, a jeśli może poczekać – sos beszamelowy może być rzadszy. Sól i gałkę muszkatołową dodajemy do smaku na sam koniec przygotowywania sosu. Naczynie żaroodporne wykładamy płatkami makaronu lasagne Barilla.
Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy. Powstał pod koniec XVII w. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
Sos dusimy na wolnym ogniu przez minut, od czasu do czasu mieszając. Krok 2: Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakowi świetnie komponuje się z mięsem oraz rybami. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd.
Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.