środa, 22 kwietnia 2020

Sos do ryby po grecku

Teraz jest oczywiście inaczej. Jednak jest taka potrawa na świątecznym stole, którą wielbię od dziecka. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez - minut pod uchyloną pokrywą.


Grekom tak popularna u nas ryba po grecku niewiele mówi. Jednak w Polsce przepis na sos do ryby po grecku zna każda gospodyni domowa. Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) Ten sos to właściwie jarzynka. W ogóle w greckich potrawach jest wiele cebuli a już szczególnie wśród warzyw do ryby po grecku musi byc cebula! Najlepiej gdy wszystkich warzyw jest tyle samo.


Cebula,marchew,pietruszka lub seler po pol kilograma np. Marchew, pietruche i selera, starkowac na tarce o grubszych oczkach. Po min gotowania dodac sporo koncentratu i dalej dusic. Na koniec odparowac lub odlac wode.


Do salaterek ukladac warstwami: sos -ryba- sos -ryba. Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Spróbuj zrobić z mintaja w kostce. Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz.


Sos do ryby po grecku

Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. W minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż osób. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!


Jeżeli sos pomidorowy wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. RYBA PO GRECKU W SŁOIKU - jeśli została Wam ryba po grecku spokojnie możecie ją zagotować w słoiku. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży).


Sos do ryby po grecku

Jarzyny obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach. Przepisy z kategorii ryba na grecku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pychotka. Jak sama nazwa wskazuje – potrawa ta pochodzi z Grecji. Sos grecki to pyszny dodatek do dań, który można przygotować w domu i przechowywać przez jakiś czas w taki sposób, aby móc cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Sos Do Ryby Po Grecku - informacje, zdjęcia, materiały video. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sos grecki do ryby. Tradycyjny przepis na rybę po grecku zakłada użycie dorsza lub podobnej białej ryby. Dziś proponuję Ci złamanie zasa ale nie martw się, jak zwykle będzie pysznie! Dodatkowym smaczkiem niech będzie fakt, że świeżą porcję ryby użytą w tym przepisie zamówiłem przez internet. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby).


Sosy do ryby Ryba pojawia się w na naszych talerzach w różnej postaci. Rybę usmażyłam na oleju. W sezonie letnim króluje ryba przyrządzona na ruszcie, bądź pieczona w piekarniku. Niezbędnym dodatkiem do tak przygotowanej ryby jest sos. Ryba z grilla dobrze komponuje się z sosem śmietanowo–ziołowym bądź śmietanowo–koperkowym.


Inną propozycją jest wzbogacenie smaku ryby sosem neapolitańskim. Do nowego menu Gessler wprowadziła zupę rybną, inne dania z ryby oraz hit karty- rybę po grecku, która idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sekretem sosu do tej ryby po. Sos do ryby po grecku , jednego z najpopularniejszych polskich dań, to pomidorowo-marchwiowa kompozycja z dodatkiem m. Wystarczy chwila, aby wyczarować z niego pyszne danie, smakujące tak na ciepło czy jako zimna przystawka.


Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty