Wlej na patelnię roztrzepane jajka i smaż omlet przez chwilę, pilnując cały czas, by się nie przypalił. Następnie posyp wierzch serem pleśniowym - będziesz miała prawdziwie francuskie śniadanie! Zroluj omlet na patelni i poczekaj, aż ser się rozpuści. Ułóż na talerzu ładną kompozycję z pokrojonego na plastry omleta. Przepisy z kategorii ciasto na omlety.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przykryj i gotuj przez minuty. Obróć omlet na drugą stronę i podsmaż przez minutę. Na połowie ułóż grzyby, pokrojonego pomidora, plasterki cebuli, następnie złóż omleta na pół i zsuń z patelni.
Omlet podawaj z sałatą, przyozdobionego natką z pietruszki. Na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, ułóż na niej paseczki szynki, wymieszaj, jeśli jajka jeszcze się nie ścięły. Po minutach przewróć omlet na drugą stronę (użyj do tego płaskiej szpatułki).
Smaż kolejne minuty do zarumienienia. Frittata przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom omletów na słono. Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło, ale można ją jeść także na zimno, np. Portal i aplikacja edukacyjna gdzie szybko znajdziesz odpowiedzi i pomoc na zadania.
Smażyć omlet na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy omlet się zetnie, przełożyć na talerz, ułożyć na nim plastry sera i posypać młodymi listkami szpinaku. Omlet złożyć na pół i przełożyć z powrotem na patelnię, przykryć pokrywką i dosmażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, aż ser zacznie się topić. Rozgrzej patelnię i wlej na nią ciasto. Ułóż kawałki truskawek i plasterki banana, a następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu ok.
Kiedy omlet urośnie, po minutach podnieś pokrywkę i sprawdź widelcem czy jest w środku suchy. Nie przewracaj go na drugą stronę. Zsuń na talerz i pokrój.
Wlej ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Wstaw ponownie do piekarnika, piecz do lekkiego zarumieniania wierzchu, ok. Omlet to wynalazek francuski, ale danie z rozbełtanych i smażonych jaj z dodatkami rozpowszeniło się na całym świecie.
Dziś omlet doczkał się niezliczonej liczbie wariacji i kombinacji smaków i dodatków. Omlet klasyczny to same jaja, patelnia z grubym dnem i dużo masła. Idealny omlet musi być lekki, puszysty i wysmażony w sam raz. Zobacz przepis na omlet ze szpinaku!
Cebulę podsmaż z czosnkiem, dodaj szpinak i podgrzewaj chwilę, żeby odparował z nadmiaru wody. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Jeśli chcesz, aby omlet miał równomiernie zielony kolor, powinnaś go posiekać blenderem. Pozostała część rozwiązania tego zadania jest widoczna tylko dla użytkowników Premium. Jedynie niewielka część zadań rozwiązanych przez naszych nauczycieli jest dostępna za darmo.
Propozycja na śniadaniowy omlet w wersji ziołowo pomidorowej. Jest smaczny, dostarcza sporo energii i składników odżywczych. Kiedy omlet zetnie się od spodu przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez moment. Racuchy budyniowe z owocami: przepis.
Sprawdzony przepis na omlet z pomidorami, szynką i szpinakiem od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! A dziś proponuję omlet jaglany z figami, jogurtem i orzechami!
Może zainspiruję Cię do użycia figi w kuchni? Składniki: jaja dobrej jakości, łyżki mąki jaglanej, dojrzałe figi, łyżki jogurtu greckiego, garść orzechów np. Białka ubij na sztywno, żółtka roztrzep z mlekiem, mąką i przyprawami. Do żółtek powoli przełóż białka, wymieszaj delikatnie łyżką.
Omlet wylej na patelnię, ułóż na nim plasterki pomidora, zapiecz najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Gotowy warzywny omlet przełóż na talerz. FIT ŚNIADANIE: Omlet z warzywami i grzybami.
Na gotowym omlecie ułóż podsmażone grzyby, posiekane orzechy, koperek i posyp odrobiną parmezanu. Chcesz, aby nasze przepisy przychodziły same do Ciebie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.