wtorek, 11 sierpnia 2020

Zupa z soczewicy

Nawet dziecko się zajada, co nie jest regułą. Pyszna zupa z czerwonej soczewicy ze świeżymi pomidorami, doprawiona przyprawą curry i czosnkiem. Zupę gotować pod przykryciem przez około minut na małym ogniu.


Przepis na zupę z soczewicy bardzo lubię i smakuje ona wszystkim członkom mojej rodziny. Soczewicę opłukać, najlepiej w garnku, zmieniając razy wodę. Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy razem z odłożoną startą surową marchewkę oraz soczewicą. Zupa z czerwonej soczewicy.


Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wsypujemy soczewicę, gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Sprawdzone przepisy na zupa z soczewicy. Znajdź przepis na zupa z soczewicy w Ugotuj. Najlepsza zupa z soczewicy , z ziemniakami, na żeberkach.


Dzisiaj zapraszam Was na słoneczną zupę, która podbiła podniebienia moich chłopaków. Pyszna i zdrowa #128578; Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Jest prosta i szybka do przygotowania, złożona z łatwo dostępnych składników.


Nie ma bowiem znaczenia jakiej soczewicy użyjesz. Możesz ugotować zupę z soczewicy gotowanej, ale świetna będzie też zupa z soczewicy z puszki. Jeśli tylko masz już gotowy bulion warzywny i używasz pomidorów.


Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu. Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica. Równie dobrze soczewica smakuje też w parze z grochem lub kiszoną kapustą, a aromat prawdziwej jesieni możesz poznać, gdy na twojej kuchence zabulgocze zupa z dyni i soczewicy. W szarobure dni, gdy z wielką tęsknotą wyglądamy słońca, nic tak nie poprawia nastroju jak talerz pysznej rozgrzewającej zupy.


Jeśli zaś lubisz wycieczki do innych krajów, możesz spróbować włoskiej zupy z soczewicy na białym winie lub zupy soczewicowej na mleku kokosowym. Krem brokułowo selerowy z jajem. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Wlać bulion i zagotować.


Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. Dodać suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać. Zimniej się zrobiło, aż chce się zjeść coś ciepłego.


ZUPA KREM Z SOCZEWICY W taki dzień zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym pasuje jak ulał. Zupy Fakes – najlepsza zupa z zielonej soczewicy. Przepis jest naprawdę przedni - wypróbujcie koniecznie!


Zupa z soczewicy

Wyszła doskonała grochówka krem do której dodałem osobno ugotowane kartofle pokrojone w kostkę. Nie obeszło się bez…kiełbasy lisieckiej obsmażonej na chrupiącą, taki mało dietetyczny dodatek #128521;. Przepis na pyszną zupę z soczewicy, będziesz oczarowana, jak z kilku składników i przypraw można wyczarować aromatyczną, pełną smaków zupę. Libańska zupa z soczewicy pachnie kuminem, u nas wciąż mniej popularną przyprawą, ale warto jej poszukać. Ja przeżywam szał na kuchnię arabską, w szczególności libańską.


Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany seler. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez 8-minut. Przełożyć do garnka z soczewicą. To doskonały przepis dla osób, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy.


Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat. Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Nie miałam dzisiaj ochoty na długie gotowanie.


Dlatego też zupa z soczewicy z pomidorami pieczonymi była idealnym pomysłem! Muszę przyznać że dokładnie każda zupa z soczewicy jest jednym z tych dań, które są u mnie traktowane jako ostatnia szansa na ciepły posiłek. Ale nie byle jaki, co to, to nie! Tylko nie gotuj zupy z torebki. Kup czerwonej soczewicy, ugotuj wywar z warzyw a pod koniec gotowania dodaj ziemniaki i szklankę czerwonej soczewicy na końcu dodaj zrumienonej cebulki.


Zupa z soczewicy

My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. Dla mnie zupa z soczewicy to odkrycie roku. Marchew myjemy, obieramy i tniemy albo w kosteczkę albo w pół plasterki. To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.


Na nim dusimy cebulę, czosnek i marchew- do miękkości. Trzeba po prostu ją zmielić w młynku lub jakimś urządzeniu wysokoobrotowym. Pamiętaj też, że z soczewicy (obojętnie jakiej) możesz zrobić mąkę.


Zupa z soczewicy

I nie byłabym sobą, gdybym nie napisała, że z soczewicą można również zrobić… ciasto. Przecież każdy już robi brownie z fasoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty