piątek, 28 sierpnia 2020

Zupa bogracz

Dopełnienie dania stanowią aromatyczne warzywa, m. Całość potrzebuje trochę czasu, aby warzywa zmiękły. W języku węgierskim słowo bogrács oznacza kociołek służący do przygotowywania dań nad ogniskiem. Ale często nazwą ta określa się też potrawę w nim przyrządzaną, odmianę słynnej zupy gulaszowej. BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA.


Zupa bogracz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Syci, a ponadto świetnie rozgrzewa. Danie to pochodzi z Węgier, gdzie nosi nazwę bogracz. To zdecydowanie jedna z. Gulasz z kociołka nad ogniskiem. Bogracz węgierski - kociołek węgierski.


Najlepiej bogracz smakuje na drugi dzień. Ps: Przepis pozyskany od starszego węgierskiego pana gospodarza, u którego gościliśmy na wakacjach kilka lat temu. Z kluskami własnej roboty, w uproszczonej wersji - z drobnym makaronem.


Składniki: 5g wołowego na gulasz Zobacz więcej. Forum - zupa bogracz (910) bogracz. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Chłopaki , co to jest bogracz ? To nie żart , nie spotkałam się z tą nazwą. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia. A więc do dzieła, oto przepis na bogracz. Kuchnia węgierska obfituje w potrawy zawierające paprykę.


Zupa bogracz

To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potraw jest bogracz, czyli zupa gulaszowa z kociołka. W skład dania wchodzą warzywa, m. Tradycyjnie przygotowuje się ją w żeliwnym kociołku.


Smakuje pysznie podana z białym pieczywem. Potrzebujesz dużego garnka lub kociołka. W warunkach domowych bogracz, czyli zupę gulaszową gotujemy w garnku o grubym dnie.


Zupa bogracz

I choć bogracz węgierski oryginalnie wywodzi się z Węgier, kojarzony jest także z polską kuchnią. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić najlepszy bogracz węgierski, dobrze trafiłeś. W smaku przypomina nieco nasz polski „gulasz”, bo wołowe mięso przed dodaniem do zupy podsmaża się z cebulą, a potem zazwyczaj jeszcze krótko z dodatkiem warzyw (marchewki, pietruszki i ziemniaków).


Z podanych składników wyjdzie spora porcja, duży garnek, który zapewni Wam obiad na więcej niż jeden dzień. Idealne danie na ciepło Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kowalski Gotuje. Przepis, który Wam przedstawiam jest przepisem na wskroś oryginalnym choć wiem, że znajdą się tacy, którzy temu zaprzeczą i znajdą jakieś jego wady.


Nie przejmujmy się tym,ze zrobi się z tego tzw,(mamałyga) bo tak musi być. Pyszna zupa ze słonecznymi kurkami. Zupy Zupa z kalarepy, czyli śląska oberiba. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach. Proste i przepyszne danie jednogarnkowe z kluseczkami.


W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Polecam na imprezy i nie tylko. To popularne i pyszne danie można ugotować na obiad na dwa dni Musisz.


Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Przeczytaj przepis na bogracz! Potrawy w nim przygotowane są wyjątkowe i jak mawiają Węgrzy, niepowtarzalne. Każde kolejne danie, nawet przygotowane według tego samego przepisu cechuje inny, wspaniały, niepowtarzalny aromat i smak.


W tym kociołku możemy gotować, dusić, smażyć a nawet piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty