piątek, 14 sierpnia 2020

Warzywa na leczo

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dopraw leczo i podawaj samodzielnie lub jako dodatek do purée z ziemniaków. Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.


Potwierdzam, że mam ukończone 16. Do jej przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj świeże, sezonowe warzywa, które kroi się i dusi w jednym garnku. Dzięki naszemu przepisowi możesz zrobić leczo także w środku zimy, gdy warzywne stragany świeca pustkami.


Warzywa duś przez około pół godziny. Pilnuj, by były miękkie, ale uważaj, by się nie rozpadły. Jednym z nich jest dodatek w postaci ugotowanego ryżu.


Mogą to być również grzanki albo pieczywo czosnkowe. Tak przygotowane leczo możesz podawać na różne sposoby. Kiełbasę kroimy w półplasterki.


Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażamy. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora.


Warzywa na leczo

Mieszanki warzywne Hortex to idealne połączenie aromatycznych warzyw. Nasze mieszanki zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia a kulinarni podróżnicy również znajdą w naszej ofercie coś dla siebie. Dla miłośników bardziej bogatych dań warzywnych, do których dodaje się nie tylko podstawowe warzywa, a przy tym leczo zawiera jeszcze kiełbasę, polecam mój przepis na leczo z cukinii.


Mam również przepyszną wersję na całkowicie bezmięsne leczo, czyli leczo warzywne. W moim przepisie na to leczo znajdziecie też czosnek, który. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne.


Bardzo ważne są w leczo kolorowe papryki oraz papryka w proszku. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Leczo jest daniem typowo węgierskim. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Skład takiego leczo możemy dowolnie modyfikować i dorzucić ziemniaki, bataty, pietruszkę, pasternak, dynię lub buraki. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Każde warzywa korzeniowe sprawdzą się w tym daniu. Oczywiście zamiast soczewicy z puszki możemy sami ugotować soczewicę mocząc ją dzień wcześniej, a następnie gotując.


Warzywa na leczo

Przygotuj smaczne i dobrze doprawione węgierskie leczo według naszego przepisu. Staram się, aby w dietach pojawiały się owoce i warzywa sezonowe, aby dostarczyć jak najwięcej witamin i minerałów. Sprawdź również pozostałe dania z warzyw na Kamis.


Potem zmniejsz ogień i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. Duszone warzywa z ulubionymi dodatkami są pyszne. Przekładamy do garnka, w którym będziemy robić leczo. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty.


Warzywa na leczo

Cukinię pokroić w pół talarki. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Do cebuli dodać paprykę i dusić min.


Na koniec dodać pomidory, sól, lubczyk, chili. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, dodaj zrumieniony boczek, chwilę podduś. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą.


Z papryki usuwamy pestki i gniazdka nasienne i kroimy ją w spora kostkę. Dodać cukinię i dusić min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty