poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Zakwas na żurek staropolski

Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej.


Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką).


Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać. Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda?


Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45.


Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. UREK STAROPOLSKI ŚWIĄTECZNY – tradycyjna świąteczna zupa. A u nas jest żurek na święta i tylko wówczas #128578; Robimy go na kupionym zakwasie ale do środka dajemy zawartość święconki, stąd taki żurek je się tylko raz w roku ! N ieodłączny element wielkanocnego menu w moim domu oraz często przygotowywany nie tylko z okazji świąt Wielkiej Nocy.


Zakwas na żurek staropolski

Efektownie wygląda podany w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy pachnący majerankiem i czosnkiem. Jedna z moich ulubionych zup, bardzo sycąca i po prostu pyszna. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy.


Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana. Może być on warzywny lub mięsny. A czym się różni żur o białego barszczu?


ZAKWAS NA ŻUR – Jak zrobić zakwas na żurek? Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu.


Ongiś przyprawy były towarem dla wielu wręcz nieosiągalnym a już na pewno bardzo drogim. Czy dokładnie tak, jak opisałem wyżej, robiono zakwas na żurek np. Przyprawy pewnie pojawiały się dopiero w trakcie przygotowywania samego żurku. Chleby na wsi robiono na zakwasie. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.


Zakwas na żurek staropolski

Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Przepis na Staropolski żurek na zakwasie. Dodaję zakwas i gotuję przez ok minut. Garnek zdejmuję z gazu, wciskam czosnek, dodaję majeranek. W osobnym naczyniu wlewam kilka łyżek żurku do śmietany.


Tak zahartowaną śmietanę dodaję do zupy. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zobacz przepis na staropolski żur z jajkiem i białą kiełbasą, na wędzonce! Składniki na żurek staropolski:.


Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dolać śmietanę, włożyć boczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty