wtorek, 1 grudnia 2020

Żurek świąteczny

Kroki wykonania: Wodę zagotować, dodać kostki, wlać wymieszany żurek, zagotować, śmietanę rozpuścić z odrobiną ciepłego żurku, wlać do gotującego się żurku, dodać pokrojony czosnek, doprawić do smaku solą. UREK STAROPOLSKI ŚWIĄTECZNY. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.


Żurek świąteczny

Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Wszystkie warzywa oczyszczamy i gotyjemy wywar. PO ugotowaniu wyjmujemy marchewki, pietruszkę i selera.


Kiełbasę kroimy w krążki ,dajemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na rumiano wysmażamy na wolnym ogniu ,w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę i razem dosmażamy. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


Żurek świąteczny

A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Wielkanocny żurek Każda rodzina ma swój własny sposób na żurek lub barszcz biały. U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Do szklanego naczynia wlej 2ml wody, a następnie dodaj łyżki mąki żytniej, ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego.


Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-dni. Zobacz przepisy na najlepsze żurki! Według tradycji gotowy żurek podaje się w niewielkim, wydrążonym chlebie - takie podane danie będzie idealne na świąteczny stół. Tradycyjny, pyszny żur na zakwasie, o niezwykłym aromacie wędzonego boczku, chrzanu i czosnku.


Przygotowujemy go naprawdę sporo, bo wszyscy bardzo, bardzo lubimy tę zupę. Podana na wielkanocne śniadanie, zawsze znajduje chętnych na dokładkę w ciągu obu świątecznych dni. Winiary, 2g kiełbasy, ząbek czosnku, łyżki tartego chrzanu, łyżki kwaśnej śmietany, ugotowane ziemniaki, świeża zielona natka, tymnianek, oregano Kiełbasę pokroić w plasterki lub w paski. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Opis przepisu: Autor: WINIARY Specjalnie na Wielkanoc - aromatyczny świąteczny żurek razowy w chlebie pysznie doprawiony czosnkiem oraz majerankiem.


Tak przygotowaną wielkanocną zupę zajadaj w towarzystwie najbliższych! Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Grzyby umyj i namocz w ½ l wody.


Żurek świąteczny

Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki, z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litrem wody. Gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez ok. Zakwas żytni na świąteczny żurek.


Dzisiaj jest ostatni moment, aby nastawić zakwas na żurek i zrobić test, czy faktycznie domowy jest o niebo lepszy od każdego kupnego. Jeśli Wam posmakuje, to w czwartek możecie powtórzyć proces, by w niedzielę ugotować prawdziwy, tradycyjny żur #128521; Ja będę gotować swój jutro i, oczywiście. Barszcz biały czy żurek? Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.


Mamy więcej ciekawych przepisów. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. Wywar na żurek ugotowałam na najładniejszym kawałku wędzonego boczku jaki udało mi się znaleźć, oraz na angielskiej kiełbasie z ziołami kupionej u rzeźnika.


Nie jadłam tak dobrego żurku już dawno. Aromatyczny, treściwy, świąteczny. Nie jest to żurek postny, bo przygotowany z dużą ilością boczku i białej kiełbasy. Dla tych, którzy spędzają.


Zupy świąteczne są niezwykle pożywne i zawierają dużo mięsa. Prawie zawsze podawane są z jajkiem. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Zapewniamy, że to sprawdzony przepis na.


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Jak szaleć kulinarnie, to właśnie na święta. Przepis na żurek świąteczny. Będzie na bogato, a jak!


Podając żurek, prostą zupę chłopską, nawet jeśli będzie naprawdę pyszny, trudno wywołać zachwyt. A jednak dzięki kilku dodatkom żur może prezentować się pięknie, a smakować jeszcze lepiej. Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty