Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku.
Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność. Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia. Dodajemy trochę majeranku. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę.
Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo polskie - żurek. Jesteście pewni, że przepis opanowaliście perfekcyjnie? Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. No to narobiłaś mi apetytu :) Czekam na ten przepis razem z Tobą :) Odp. Zupy Przepis na: Żurek z białą kiełbasą.
TERAZ GOTUJĘ Kto gotuje? Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Paszczaka zawsze wychodzi!
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – przepis. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Przepis na perfekcyjny żurek, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, ani żaden dziadek: Dobrze pracę nad wspaniałym, kwaskowym, idealnym żurkiem podzielić na etapy, proponuję robić jak ja:) 1. Ugotowałem około litra wody w dużym garnku. W gotującej się wodzie rozpuściłem dwie kostki rosołowe i włożyłem dwie umyte.
Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Może inny przepis na żurek z Kuchni Lidla bardziej przypadnie Ci do gustu:.
Zakręcmy i energicznie trząsiemy. Przepis Na Żurek Z Butelki - informacje, zdjęcia, materiały video. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Smakujemy nie tylko jedzenia! Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli.
Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa).
Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Zupę udekoruj łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Wykorzystaj podany tu przepis na pyszny żurek z pulpetami – sprawdzi się na wiele okazji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.