Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.
Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku. Przygotowanie dania żurek z jajkiem i białą kiełbasą dni przed przygotować zakwas: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem szklanki mąki, ostudzić, dodać litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie można przyrządzić zupę. Przepis na Żurek z jajkiem i białą kiełbasą.
MUSIAŁAM go zrobić :)… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Zobacz nasze przepisy na Polki.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej.
Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni.
Dodane przez panka w: Tylko o kuchni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru. No to narobiłaś mi apetytu :) Czekam na ten przepis razem z Tobą :).
Durszlak Żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść.
Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt! Lubię mocno kwaśny, koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą. Efektownie wygląda podany w okrągłym chlebku, najpyszniejszy oczywiście zrobiony z własnego zakwasu. U nas gości często, nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych.
Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Rodzinie dałem z jajkiem ale sobie podsmażyłem grzanki z chleba.
Wyjętą z wywaru białą kiełbasę kroję w plasterki, jajka ugotowane na twardo kroję na ćwiartki. Do gorącego żurku dodaję plasterki kiełbasy i cząstki jajek. Paszczaka zawsze wychodzi!
IwonaF Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Jajka z zielonym groszkiem w majonezie. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa).
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.