środa, 16 grudnia 2020

Zwykły biszkopt

Zwykły biszkopt

Zwykły biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier po czym znowu ubijamy. Wsypujemy mąkę, miksujemy i wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Wstawiamy do piekarnika o temp. Piekę zwykły biszkopt , z tym że dodaję do niego 2-łyżki kakao.


Ilość jajek zależy od tortownicy (mniejsza duża 7). Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało. Biszkopt urósł ponad formę. Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt zwykły.


Prawdziwy polski biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu. Moja rodzinka uwielbia serniczki. Najlepszy przepis od kilkudziesięciu lat. Ten smakował wszystkim bo ma chrupiące ciasto i delikatny waniliowy smak. Szybki i łatwy biszkopt.


Zwykły biszkopt

Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka - miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę. Zwykły, prosty biszkopt z jabłuszkami 463. Do tej pory piekłam chleby na niej, ale widzę, że Zobacz więcej.


Przepisy na temat: zwykły biszkopt. Rosół na mięsku z indyka, kawałka pręgi wołowej, udźca z kurczaka oraz warzyw. W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia). Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć. W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko.


Pytacie mnie w mailach o przepis na biszkopt, taki zwykły, który zawsze się udaje. Taki, który będzie dobry do tortu i do ciasta z owocami i galaretką. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisam Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga dom-agi.


Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.


Idealny biszkopt to też taki, którym nie trzeba rzucać o podłogę (biszkoptem należy rzucać, żeby zapobiec jego opadaniu). Jak zrobić idealny biszkopt? Poniżej dokładny przepis i wskazówki :) Na zdjęciach widzisz biszkopt czekoladowy, ale jeżeli chcesz zrobić zwykły, to nie dodawaj po prostu kakao. Mogło by się wydawać, że zwykłe ciacho, ale nie do końca. Z każdym kęsem smak dociera do naszych kubków smakowych i zastanawiamy się co to za smak.


Tak, tak to smak pysznych naszych polskich jabłek. Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem.


Zwykły biszkopt

Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np. Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek wieczorem.


Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów. Stopień trudności Bardzo łatwy Składniki: jaj szkl. Opis: Jajka ubić w mikserze, jak się dobrze ubiją to dodać cukier.


Ubić dobrze na jasno żółty kolor. Przestać ubijać i mieszając dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty