środa, 9 grudnia 2020

Żurek wielkanocny

Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.


Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.


Żurek wielkanocny

Wsyp mąkę do czystego kamionkowego lub szklanego dzbanka i wymieszaj z taką ilością powoli dolewanej letniej, przegotowanej wody (mniej więcej szklanki), by powstała zawiesina o gęstości ciasta naleśnikowego. Dorzuć przyprawy korzenne, obrane ząbki czosnku, ew. Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem.


Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Specjalność naszej polskiej kuchni znana od pokoleń. Jego charakterystyczny smak i aromat teraz wiąże się przede wszystkim z Wielkanocą.


Żurek wielkanocny

Ale nie od zawsze był on. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy. Zakwas na żurek robiłam kilka lat temu i jeśli masz ochotę zrobić swój zakwas na żurek to zapraszam do tego przepisu na żurek wielkanocny.


Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie. Magda Gessler to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego podstawą jest samodzielnie wykonany zakwas, za przygotowanie którego trzeba się zabrać przynajmniej trzy dni przed Wielką Niedzielą.


Wielkanocny żurek Każda rodzina ma swój własny sposób na żurek lub barszcz biały. Jeśli czytacie to za późno, nie przejmujcie się. U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.


Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek.


Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego. Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku.


W Wielkanoc na naszych stołach króluje żurek. Receptur jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze przepisy naszych Czytelników. Zobaczcie przepisy na żurek na.


Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty